Предотвратени са над 3000 случая на изоставени деца миналата година

Предотвратени са над 3000 случая на изоставени деца миналата година
http://www.dunavmost.bg/
A A+ A++ A

 

Над 3000 случая на изоставяне на деца са предотвратени през 2015 г. Това показва Докладът по изпълнението на Националната програма за закрила на детето за миналата година, който беше одобрен от правителството, пише БГНЕС.

През 2015 година 995 деца са настанени при роднини и близки, а в приемни семейства – 1258. Осиновени са 626 деца. Откритите социални услуги за деца са 148 с общ капацитет от 2127 места.

Правителството прие и Националната програма за закрила на детето за 2016 г. Акцент в нея се поставя върху безопасността на децата, както и върху търсенето на решения на предизвикателствата, свързани с децата-бежанци, предвид засилените миграционни процеси в страната. Сред най-важните задачи в програмата е и продължаването на деинституционализацията на грижата за деца. Предвижда се да продължи поетапното закриване на специализираните институции и разкриването на социални услуги в общността.

В рамките на изпълнението на стратегическия документ за тази година е предвидено и повишаване на квалификацията на работещите в системата за закрила на детето и осиновителите. Предвидени са и конкретни мерки за създаване на по-добри условия за гарантиране правото на детето на живот и развитие в сигурна и безопасна среда.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »