Министър Петкова: Протестът на миньорите не засяга държавата (Обновена)

Министър Петкова: Протестът на миньорите не засяга държавата (Обновена)
БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата е на мястото си и държавата се намесва там, където има правомощия, където има компетентности. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод протеста на миньори от рудник „Бабино”, пише БГНЕС.

Тя очерта фактическата обстановка. През 2007 г. предоставяне на концесията за добив на въглища в Бобов дол на съответния работодател. Протестите от вчера са свързани с претенции за намален размер на възнагражденията, с неизплатени социални плащания. Това са отношения изцяло, които се регулират между работника и съответния работодател. Това, което министерството на енергетиката е длъжно да прави по този концесионен договор, е да следи за изпълнението и на работната програма, да следи за изпълнението на концесионния договор. Периодично се извършват такива проверки, последната проверка, която са направили в рудника е през април 2016г., подчерта Петкова

„Вчера в късния следобед получихме уведомление от страна на дружеството Бобов дол въгледобив, с което ни уведомяват, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатация на това находище, те смятат да преустановят дейността на рудника. Днес сутринта постъпи ново писмо, с което ни информира съответно търговското дружество Въгледобив Бобов дол, че оттегля вчерашното си уведомление преустановяване на дейността”, каза Петкова.

Писмото от сутринта уведомява, че са настъпили нови обстоятелства, не известява какви са те. „Това което буквално пише в това писмо е, че поради настъпили нови обстоятелства, те оттеглят своето заявление от вчера”, посочи енергийният министър. „В случай, че хората бъдат уволнени, мерките, които предприемаме е много бързо да им намерим работа и то на територията на областта в съвсем близко бъдеще”, допълни социалният министър Зорница Русинова.

Тя информира, че Главна инспекция по труда са влезли на проверка още от 3-4 октомври. Констатирани са забавяне на възнагражденията за август и удръжки от 20% от възнагражденията на служителите. Издали са наказателни постановления и глоби на работодателя. “Наблюдава се още от началото на годината системно неспазване на трудовото право и забавяне на възнагражденията. Само за тази година има 7 наказателни постановления, които са издадени на самия работодател”, каза Русинова. При самото начало на стачните действия вчера екипи на ГИТ също са били на място, включително и с предписания по отношение на здравното състояние на миньорите, които са под земята. Вчера сутринта в Агенция по заетостта било депозирано уведомление за масово уволнение на 650 души, 150 от тях са пенсионери. За всички останали имаме възможности с обвените работните места в региона. Например Бюрото по труда Дупница има около 150 свободни работни места, които отговарят на квалификацията на служителите, които ще бъдат освободени. На територията на Бюрото по труда Кюстендил също - около 50 души имаме възможност още днес да бъдат насочени към един строителен обект. За всички останали в рамките на националния бюджет и оперативните програми има възможност за квалификация”, посочи социалният министър.

Теменужка Петкова подчерта, че тук става дума за отношенията в една частна фирма и държавата може много трудно да се меси в една такава частна компания. Това, което държавата трябва да изпълнява като свои функции, посочи Петкова го изпълнява и държавата е на своето място. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »