Догодина откриват посолството на ОАЕ у нас

Догодина откриват посолството на ОАЕ у нас
Източник: www.logistika.bg
A A+ A++ A

 

През 2017 г. ОАЕ ще открие посолство в София. Това стана ясно, след като бе подписано споразумение между правителството на България и на Обединените арабски емирства за икономическо и техническо сътрудничество, предаде БГНЕС.

Министърът на икономиката Султан бин Саед ал Мансури посочи, че за тях това посещение е историческо, защото доста дълги години не е имало посещение на делегация от Обединените арабски емирства. Освен, че е първо посещение от доста години, това е важно за тях и защото отваря нова страница в областта на икономическите отношения между двете страни.

„С подписването на това споразумение сътрудничеството между двете страни минава на практически етап и това споразумение е нещо като пътна карта за икономическите отношения между двете страни. Най-вече наблегнахме в областта на инвестициите, индустрията, малкият и среден бизнес, туризъм и хранителното подсигуряване. Областта на гражданската авиация е една от най-важните за нас, които ние винаги ще наблягаме и ще настояваме да се развиват отношенията ни в тази област”, посочи той.

С премиера разговаряли да помогнат правителствата и управленията на двете страни в развитието на тези отношения. „Много е важно да се вдигне нивото на посещения на делегации между двете страни на ниво министър-председатели и интензивната размяна на посещения между търговски делегации и участие в изложения. Следващият етап ще бъде забележителен в отношенията между двете страни”, каза той и отбеляза, че 2017г. ОАЕ ще открият посолство в София.

Българският министър на икономиката Божидар Лукарски уточни, че това е първото посещение след промените в новата история на България. „Говорихме си за това, че нашите традиционни в миналото политически и икономически отношения е време да се възобновят сега на ново ниво”, каза Лукарски.

Догодина ще се навършат 25 години от сключването на дипломатическите отношения между двете България и ОАЕ. Той каза, че през следващата година ще се открие и наше посолство в Абу Даби „Това е един знак, който даваме на политическо ниво и който би следвало като институционална подкрепа да породи и съответното повдигане на нивото и на отношенията в икономически и търговски план. Това е целта и на подписаното днес споразумение”, каза Лукарски и добави, че то задава конкретни рамки.

С него институционално се създава и смесена икономическа комисия между двете държави, която ще провежда заседания на всеки две години и ще следи за параметрите между двете държави. Тя ще решава и конкретни казуси, които възникват в търговско-икономическите отношения.

#ОАЕ #Султан бин Саед ал Мансури #Божидар Лукарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"