Москов: Въвеждам въпросник, в който от втория или третия въпрос става ясно колко е спешен един случай

Москов: Въвеждам въпросник, в който от втория или третия въпрос става ясно колко е спешен един случай
http://www.privatehospitals.bg/
A A+ A++ A

 

С моя заповед са валидирани протоколите за триаж. Те дават яснота за степента на спешност за всеки конкретен случай и се определя какъв тип е спешността по цвят. Това се разбра от думите на министъра на здравеопазването Петър Москов в отговор на въпрос за сутрешните протести на медици от спешната помощ София, пише БГНЕС.

Здравният министър посочи, че няма лекар във софийска Спешна помощ, чието възнаграждение да е под 2 000 лева, дори са много над това. „Тоест от финансова гледна точка, вследствие на вече втора година последователни действия, възнагражденията в Спешна помощ се увеличиха рязко“, заяви Москов. От гледна точка на условията на труда и автопарка на Спешна помощ, Москов каза, че всичко това е заложено в големия проект, който вече са спечелили за преструктуриране, ремонт и обновяване на центровете за Спешна помощ, на филиалите, на спешните приемни отделения и купуването на 600 нови линейки и това е пред практическия си завършек. Той подчерта, че всяко нещо, записано в концепцията на правителството за развитието на спешната помощ, се изпълнява малко или повече по план.

„Аз знам къде е основният проблем на работещите в Спешната помощ и той е свързан с липсата до този момент на ясен регламент що е то спешност. Възможно ли е на едно дежурство да има 200 или 300 повиквания, голяма част, от които не са свързани с реална спешност. За тази цел с моя заповед са валидирани протоколите за триаж“, заяви здравният министър. Той разясни, че триаж означава определен тип въпросник, в който става ясно на втория или на третия въпрос какъв степен на спешност. „По цвят – червено, жълто, зелено и т.н се одобрява и линейката тръгва със съответната спешност. Тези протоколи ще бъдат въведени в рамките още на този месец тестово. Първо след обучение на работещите вътре и второ ще има транзиторен период до въвеждането на електронната възможност това да бъде електронен протокол“, обясни Москов. Той подчерта, че тези протоколи ще трябва да имат „един транзиторен период” в който и работещите в Спешната помощ да свикнат с този начин и гражданите да бъдат достатъчно сигурни, че новата система реално работи в името на осигуряване на реалната спешност. 

#жълто #зелено

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"