Ердоган с остри критики към Клинтън: Правиш неуместни коментраи за въоръжаване на сирийските кюрди

Ердоган с остри критики към Клинтън: Правиш неуместни коментраи за въоръжаване на сирийските кюрди
bnr.bg
A A+ A++ A

 

Турският президент Реджеп Ердоган отправи остри критики спрямо кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън заради коментарите й, че е би обмислила възможност за въоръжаване на сирийските кюрди.

Според Ердоган подобно изказване е „политически неподходящо“ и „неуместно“, пише БГНЕС.

„Това е много неуместно изказване“, заяви Ердоган в телевизионна реч от президентския дворец в Анкара. „Ако трябва да съм честен смятам това за политически неподходящо“, допълни той.

По време на втория си телевизионен дебат с кандидата от Републиканската партия Доналд Тръмп в неделя, Клинтън заяви, че като американски държавен глава би обмислила осигуряването на въоръжение за силите на сирийските кюрди, който се сражават срещу „Ислямска държава“.

„Кюрдите са най-добрите ни партньори в Сирия, както и в Ирак. И знам, че има много притеснения за това в някои определени кръгове“, заяви Клинтън. „Въпреки това те трябва да разполагат с екипировката, от която се нуждаят“, допълни тя.

Подкрепата на Вашингтон за кюрдските сили в Сирия обтегна отношенията между съюзниците в НАТО Турция и САЩ. Според Анкара и двете организации на сирийските кюрди - Партия на демократичния съюз (PYD) и нейното военно крило Отрядите за народна защита (YPG), като терористични организации, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Въпреки това обаче САЩ гледат на сирийските кюрди като на най-ефективните сили в кампанията срещу „Ислямска държава“.

По-рано вчера премиерът Бинали Йълдъръм също отправи критики спрямо Клинтън. „САЩ, нашите съюзници в НАТО, не са ли в региона? Какво означава осигуряване на въоръжена подкрепа?“, попита той. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници