Споразумението за "Турски поток" предизвика тревога в Украйна

Споразумението за "Турски поток" предизвика тревога в Украйна
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Споразумението между Турция и Русия за строителството на газопровода "Турски поток", което официално бе подписано преди два дни в Истанбул, предизвика тревога в Украйна. "Реализирането на "Турски поток" ще причини сериозни загуби на украинската икономика", заяви доскорошният украинският посланик в Анкара Сергий Корсунский пред журналисти, предаде БНТ.

Когато в действие влезе новият газопровод по дъното на Черно море, Украйна в голяма степен ще изгуби ролята си на транзитираща страна, посочи Корсунский.

В подписаното от енергийните министри на Турция и на Русия споразумение се предвижда "Турски поток" да влезе в действие през 2019 г. Вместо Украйна, Турция ще бъде транзитираща страна, през територията на която ще минава "Турски поток" и ще стига до границата с Гърция. 

"С подписването на "Турски поток" дадохме ново ускорение на развитието на отношенията между Турция и Русия", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция след разговора с Владимир Путин.

Турският премиер Бинали Йълдъръм посочи, че Турция се превръща в център, енергиен хъб, обединяващ международните енергийни маршрути и осигуряващ енергийната сигурност на Европа.

Споразумението предвижда изграждането на две отсечки от магистралния тръбопровод по дъното на Черно море, но според турската страна може да бъдат общо четири.

Всъщност "Турски поток" бе изведен на дневен ред през 2014 г. Тогава България, заради изискванията на ЕС, който държеше "Южен поток" да отговаря на изискванията на т. нар. Трети енергиен пакет, бе принудена да се откаже от участие в предложения преди това от Москва "Южен поток", който трябваше да свързва руското черноморие с българското чрез пристанище Бургас.

През декември 2014 г. Путин пристигна на посещение в Анкара и лично и изненадващо предложи строителството на "Турски поток", което бе прието от Ердоган. Тогавашната договорка предвиждаше строителството на газопровода да започне през 2016 г. Кризата заради сваления бомбардировач замрази проекта за известно време. През лятото Путин и Ердоган се сдобриха, затоплиха отношенията и преди два дни бе подписано и междуправителственото споразумение за газопровода, което отваря нови енергийни хоризонти пред Турция.

Досега Русия продаваше газа през Украйна. Но поради политическите проблеми с Киев, Путин предпочете Турция като нова алтернатива, с която през 2019 г. се очаква да приключи транзитът през Украйна.

Според експертите 910 км от проектния газопровод ще преминава през черноморската акватория на Турция. 260 км. ще преминават през сухопътната територия на турска Тракия и ще стигат до Гърция, а оттам ще продължава за Европа. Всяка от линиите ще пренася по 750 млн. куб. м. газ. Общата стойност на магистралния газопровод се предвижда да бъде над 11.5 млрд.долара.

Според бившия украински посланик в Анкара обаче нито Русия, нито Турция притежават необходимата технология за реализирането на магистралния газопровод.

"Три четвърти от газопровода ще преминава по дъното на Черно море, тръбите трябва да бъдат монтирани на голяма дълбочина, а нито Русия, нито Турция притежават технология за такива дейности. Само европейските фирми притежават такива технологии, но те няма да се ангажират поради ембаргото, наложени от ЕС върху Русия", посочва той.

По думите му договорката за свободна търговия, постигната между Турция и Русия, също няма да е добра за Украйна.

#Турски поток #Украйна #Турция #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »