Световна премиера на рок операта „Нострадамус” в Русе

Световна премиера на рок операта „Нострадамус” в Русе
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Световна премиера на рок операта „Нострадамус” на известния рок музикант и композитор Николо Коцев ще събере ценители на 18 и 19 ноември на сцената на Държавна опера – Русе. Музикалната творба е създадена с множество рок гиганти преди 15 години и издадена в двоен аудиодиск, а световната критика я определя като „крайъгълен камък в жанра”.

Представянето на една такава творба на сцена е сериозно предизвикателство от всички гледни точки – и от техническа, и от логистична, и от гледна точка на изкуството. Но бележитият музикант и композитор се решава да реализира отколешната си идея и мечта. Той разказа, че въпрос на много труд е да се направи постановката, иначе свиренето и игрането не е проблем – то се знае, а и вече има режисьорски решения, информира БГНЕС.

„Докато създавах „Нострадамус”, аз бях в несвои води, защото това беше първият ми опит да съчетая изразните средства на традиционното музициране и на съвременното, по-точно рок музициране. Там предизвикателствата бяха от характер, който няма нищо общо с представянето на сцена. Когато се прави албум, се работи в студио, човек има време да осмисли, да поправи нещата. А поставянето на сцена не само изисква една огромна машина да се завърти в синхрон, а изисква и материалът да се знае до съвършенство, за да може всичко да бъде изпято и изсвирено по най-добрия възможен начин”, коментира Коцев.

На сцената по време на световната премиера на „Нострадамус” ще излязат над 100 души и авторът знае, че това изисква добър синхрон, много предварителна подготовка, осмисляне на евентуалните проблеми, които може да възникнат. Аз мразя да трябва да решавам проблеми в последния момент и искам да ги реша предварително доколкото е възможно, заяви той като призна, че работи неуморно от сутрин до вечер. Като автор той естествено иска представлението да бъде много успешно, защото всичко, което зависи от него, той го дава по 100 пъти. Вече няколко месеца работи по ноти, по подготовката на световния спектакъл, репетира с групите, с беквокалистите. Изцяло разчита на предварителната подготовка, затънал е в работа, постоянно комуникира с Русенската опера. „Надявам се и очаквам това да бъде грандиозен успех. Желанието на всички ни е догодина да можем да направим няколко представления в големи зали”, сподели Николо Коцев.

В рок операта „Нострадамус” няма изпълнители от оригиналните солисти от албума, първо, защото оттогава вече са минали 16 години, а и ролите са трудни и изискват много широк певчески диапазон. Бюджетът също в известен смисъл предопределя нещата. Но певците, които участват, са от световен калибър, твърди Коцев. „В главната роля участва Александър Атанасов, който е певецът на „Кикимора”, имаме инквизитор – Звезди Керемидчиев, един от най-изявените рок гласове в България. Амалия Ненова също е чудесен изпълнител, с нея съм работил в продължение на 10-ина години, когато пътувах с Робин Гиб. В операта имаме и чуждестранно участие – това са двама шведи, с които съм работил - Томас Викстрьом и Бьорн Лодин, чудесни певци, с много сериозен опит, с много високи гласове и чудесен диапазон. Участва и един певец от Турция, който се нарича Мехмет Кая, който ще изпълни ролята на Анри II – кралят на Франция. Спектакълът е с участие на хора, балета и оркестъра на Русенската опера с маестро Найден Тодоров, който ще дирижира. Режисьор е Орлин Дяков, който е директор на Русенския драматичен театър. Дизайнерът на костюмите е Николай Бузов. Разказвач е Ненчо Балабанов. Всички, които участват в постановката, са хора, които са много добре поставени в своите среди и с много сериозен опит. Имаме и беквокалисти – четирима млади певци, които ще изнесат на гърба си цялата работа на сцената, ще бъдат през цялото време на сцена. Участва и рок група „Кикимора” с двама гости – общо шестима сме в групата – две китари, два клавишни инструмента,  бас и барабани”, разказа музикантът.

На въпрос дали по време на подготовката музикантите и певците успяват и да се забавляват, Коцев е откровен - работата за момента е далече от забавлението. За да се стигне до него е необходим много труд. Изпълнителите вече започват да получават награда за труда си и някакво удовлетворение, но има още много до усещането за успех. Надявам се, че ще се забавлявам в дните преди премиерата, на самата премиера и на второто представление. Тогава човек получава награда за труда си – аз знам, че тогава ще бъде изключително забавно и приятно за изпълнение. Но когато тръгнахме да работим по материала това ни се струваше все едно всички бутахме сизифов камък  нагоре по един  хълм. Сега, след като вече имаме повече самочувствие от това, че сме по на „ти” с материала, нещата започнаха да изглеждат по-розови, дори приятни. Сигурен съм, че ще стигнем до момента, в който всички ще изпитаме наслада и радост от това, което правим, но в момента е само работа, каза авторът.

 Защо точно Нострадамус?! Още когато Николо Коцев решава да съчетае традиционната с рок музиката, той си дава сметка, че това трябва да бъде направено по сюжет, който е благодарен за жанра на рок музиката. Това е един свят, който е уж биографичен, но същевременно и фантастичен, защото  в рок операта той се е концентрирал на пет от предсказанията на Нострадамус. Някои от тях вече са се сбъднали, други – не, и ги очакваме. Това дава възможност за игра на фантазията, за смели решения и излизане от рамките на познатото, на канона. По този начин се обогатиха средствата, с които боравех, призна Коцев. Аз винаги съм бил доста заинтересован от тази възможност да се предсказва бъдещето, оракули, гадатели и пр. Според мен това беше доста благодарна тема за сюжет на „Нострадамус”. Смятам, че се получи много добре. След премиерата на двойния аудио диск, световната критика го посрещна много възторжено, вярвам че така ще бъде посрещната и световната премиера на операта „Нострадамус”.

Либретото на рок операта се базира на живота и предсказанията на великия астролог и лечител. „В операта „Нострадамус” съм включил пет предсказания. За тримата антихристи, като, според Нострадамус те са Наполеон и френската революция, вторият антихрист е Хитлер и Втората Световна война. Третият антихрист, който според Нострадамус се нарича Мабюс, и трета световна война. Смъртта на Анри II също е включена в операта. Като първият антихрист, вторият антихрист и Анри II са вече сбъднати предсказания. Третата световна война - да се надяваме, че никога няма да се случи, както и краят на света – петото предсказание, което според Нострадамус ще дойде през 3797 г.  – твърде далече от нашето време, за да го мислим. А сега е важно зрителите да дойдат да се насладят на грандиозния спектакъл, да заситят музикалния си усет с неповторимата рок музика и превъплъщения на изпълнителите в „Нострадамус”. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"