Ограничават социалните помощи за новите бижанци в Германия

Ограничават социалните помощи за новите бижанци в Германия
clubz.bg
A A+ A++ A

 

Граждани на ЕС, пристигащи в Германия без да имат осигурена работа, ще могат да кандидатстват за помощи за безработни, след като са живели в страната поне пет години, гласи нов закон, одобрен от правителството на ФРГ.

Строгата мярка се въвежда след като миналата година федерален съд постанови, че всеки гражданин на ЕС има право да иска помощ след като е живял в Германия шест месеца, което засили опасенията, че потокът от „социални туристи” ще се увеличи.

Новият закон трябва да бъде гласуван от Бундестага, информира БГНЕС.

„Ясно е, че всеки който живее тук, работи тук и плаща данъци, има право на помощи от нашата социална система”, каза министърът на труда Андреа Налес.

„Но онези, които никога не са работили и разчитат на държавно финансиране, за да се издържат, трябва да търсят социални помощи от родните си страни”.

Федералното правителство одобри законопроекта в бързи срокове след като британският премиер Дейвид Камерън, в опит да издейства отстъпки от Брюксел преди Брекзит, извоюва правото да наложи сходни ограничения на имигрантите от ЕС.

Засегнатите от промяната ще имат право да кандидатстват за едномесечна помощ.

Общо 474 000 имигранти от ЕС са получили социални помощи през юни, сочи федералната статистика, но не всички те са били безработни.

Граждани на Полша, България и Румъния са подали май-много молби.

#нов закон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »