Творчеството на Цветелина Спиридонова вижте в арт галерия „Нюанс”

Творчеството на Цветелина Спиридонова вижте в арт галерия „Нюанс”
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Големият наш график Петър Чуклев сигурно е особено щастлив от постиженията на талантливата си ученичка художничката Цветелина Спиридонова. И най-вече от съхраняването на детското в нея и в творбите й. Учудването и откриването всеки ден на света са най-безценните качества на децата, а често художниците се учат от тях.

Вглеждайки се в творчеството й можем да открием безкрайните превъплъщения на пеперуди, водни кончета, костенурки, пресъздадени в невероятни цветови комбинации, с игра на различни техники, с части от медни плочи и пластини. Един пъстър калейдоскоп от усещания, които ни правят щастливи. Особено, когато и художникът е творил с радост…

Къщата на семейството творци е на една стръмна улица в Симеоново. Вратата е решена с дървени трупи и гнездо с декоративно птиче вместо звънец. Дворът и градината са като в „Алиса в страната на чудесата”, а самата къща е толкова интересна, че не ти се излиза от нея. Ателието на Цветелина е на последния етаж и множеството прозорци откриват гледка не само към Витоша, но и към града, но пейзажът е обточен с много зеленина и въздух.

Художничката признава, че живее в атмосфера на хармония, красота и усамотение. Обича да работи сред порядък и на чистота. И, може би, осъзнава, че това е лукс, който малко нейни колеги могат да си позволят. От една страна тя си е изработила един ярко открояващ се стил, в който съчетава няколко жанра и техники - и от графиката, и от приложното изкуство, и от живописта, и от пластиките, а от друга – все опитва нещо ново.

„За мен това са много дълги експерименти и начин на живот. Всички те започват като вдъхновения, които съм използвала докрай”, споделя Цветелина. „Харесват ми думите на Хуан Миро, той казва, че изкуството е като една градина, която трябва непрекъснато да се полива, да се ашладисват дърветата, за да дадат своя зрял плод. Творчеството е една игра, аз я играя и тя ми харесва”, разказва тя.

И всеки ден тя благодари на Господ, че е художник. Приема всеки миг от него като чудо, живее интересно и тази душевна настройка е почвата, която непрекъснато ражда идеите й. „Съжалявам, че нямам как да ви покажа едно конче, което имам. То е направено от японец и символизира баланса в живота. Знам какво искам да постигна в картините си, премислям ги дълго преди това”, продължава в откровен тон Цветелина.

Справям се с много работа, усещам подкрепата на семейството си, съпругът ми е музикант, занимава се и с фотография. И само като се погледнем знаем какво искаме, добавя тя.

Пътувала е много по света, нейни творби притежават много галерии и частни колекции, но най-скъпите й спомени са от ЮАР. „В Африка небето е много красиво, слънцето, растенията… никога няма да забравя скулптурите от махагоново дърво, високи по 4 метра, които стоят пред някои къщи, живописните им пазари… Много съм свързана с ЮАР, тази държава ми е дала много, както и всяко пътешествие обогатява човека, прави го по-зрял”, споделя художничката.

Цветелина е на особена почит в Галерия 2.0 – там е постоянен автор. Както и в арт галерия Нюанс, където днес се закрива нейната самостоятелна изложба в едно изключително елегантно и ефирно пространство, в което творбите й са оставени да дишат свободно. Художничката смята, че България трябва да инвестира в изкуството и в талантите си.

Макар да се чувства гражданин на света, Цветелина смята, че нейното място е тук, сред българите, че тази симеоновска къща е най-доброто място за живеене. Защото тук получава и излъчва своята силна енергия, която вдишва в градината, сред цветята, близо до земята и до хората, които я обичат. 

Днес в арт галерия „Нюанс” се закрива изложбата на Цветелина Спиридонова „Светлината рисува”.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »