Каква е причината язовирите у нас да са толкова опасни?

Каква е причината язовирите у нас да са толкова опасни?
Нова телевизия
A A+ A++ A

 

Разпоредена от Върховната административна прокуратура (ВАП) проверка установила, че неотстранени проблеми правят язовирите у нас опасни.

„Констатирани бяха повтарящи се пропуски, които определят опасността им – неправилно конструктивно изпълнение; непочистени изпускатели; недостатъчно удълбочени или неотремонтирани преливници, неукрепени или неремонтирани корони на язовирни стени, неотстранена храстова и дървесна растителност  по откоси на стените и по основни изпускатели”, съобщава Нова телевизия.

Според разпореждането за проверка, дадено на председателя на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН), трябва да се установи и дали се изпълняват предписанията за ежегодни обследвания на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях. Обвинителите искат и проверка на това дали се предприемат мерки за осигуряване изправността на съоръженията.

Ако шефът на ДАМТН установи някакви нарушения, той трябва да предприеме „действия по налагане на принудителни административни мерки, съответно по реализиране на административно-наказателна отговорност на отговорните”.

Срокът за извършване на проверката, определен от ВАП, е 28.11.2016 г.

 
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"