В Седмица на четенето образователният министър посети столично училище

В Седмица на четенето образователният министър посети столично училище
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева чете „Синя приказка” на Леда Милева пред третокласници в столичното 105 СОУ „Атанас Далчев“, съобщава БГНЕС.

Ще чета Леда Милева, макар че се колебаех, защото и самото училище носи името на един прекрасен български поет, но понеже са третокласници няма как да им чета Далчев. По-добро е друг голям български автор и това е Леда Милева, обясни пред журналисти Меглена Кунева, която взе участие в Националната седмица на четенето.

Тя призна, че се е поколебала за Джани Родари, защото училището е с изучаване на италиански, а и навремето са и били много любими „Приказки по телефона” на Джани Родари. „Но, взехме най-доброто от двете ситуации, от една страна ще им прочета „Синя приказка”, а от друга страна ще им подаря книжки с текстове на Джани Родари”, допълни просветният министър.

От друга страна тя даде подробности и за приетата вчера Стратегия за развитие на научните изследвания „По‐добра наука за по‐добра България 2025 г. „Тя е резултат на многогодишен труд. Тази стратегия отпушва прилагането на две оперативни програми, които да си говорят една с друга и да са свързани една с друга. Това е стратегията за интелигентен растеж, която вчера предложихме. Тя е много добра и искам да поздравя екипа, който я прави и търпението, с което обсъдихме буквално човек по човек от научната общност”, уточни Кунева.

„Какво ще ни даде тя и как ще се финансира. Обикновено това е големият въпрос. Разбира се българският ангажимент има своя ангажимент и министърът на финансите е с пълно разбиране по тази тема, но все пак тук трябва да разчитаме до голяма степен и на нашата способност да направим всичко възможно от оперативната програма и тези центрове, които ще се създадат по нея, които ще съберат академичността и висшите училища да дадат своя много голям принос, за да се изпълни стратегията. Последният източник е по „Хоризонт 2020”, който е онзи паричен ресурс, който се влива през Европейската комисия, и който е на проектна основа”, заяви министърът на образованието.

Тя отбеляза, че има платена подкрепа от МОН за всеки, който иска да кандидатства по тези проекти, за да може да се печелят проекти. „Парите са много. От „Хоризонт 2020” са взети част от парите за плана „Юнкер”, защото не се изразходваха достатъчно, но за новия програмен период отново най-голямото увеличение е за „Хоризонт 2020”. Нашата задача е да се научим как се печелят проекти, свързани с наука, защото това е бъдещето. Технологиите са тези, които ще решат голямото състезание кой е по-конкурентноспособен и кой може да спечели икономическото състезание. Икономическото състезание означава, че нашето общество ще бъде с по-малко разлики между хора, които повече и по-малко, които имат добър и по-лош старт”, добави Меглена Кунева.

#Меглена Кунева чете Леда Милева третокласници 105 СОУ „Атанас Далчев“ #Националната седмица на четенето Стратегия за развитие на научните изследвания „По‐добра наука за по‐добра България 2025 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"