Турция и Израел проучват възможностите за подводен газопровод

Турция и Израел проучват възможностите за подводен газопровод
Източник: iconomist.bg
A A+ A++ A

 

Турция и Израел ще започнат да проучват възможности за строеж на подводен газопровод, който да пренася газ от Израел за турския и европейския пазар. Това заяви израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц, който е на посещение в Турция – първата правителствена визита след нормализирането на отношенията между двете държави през юни, предаде БГНЕС.

“Това, което решихме, е да установим незабавно диалог между нашите две правителства, за да изследваме възможностите и приложимостта на такъв проект“, каза израелският министър след разговори със своя турски колега Белат Албайрак.

След срещата си с Албайрак, който е и зет на президента Реджеп Ердоган, Щайниц ще направи обръщение на Световния енергиен конгрес, който продължава в Истанбул.

До кризата между държавите от 2010 г. Турция беше ключов съюзник на Израел в мюсюлманския свят. Отношенията между тях достигнаха до най-лошото си ниво, след като израелски командоси атакуваха кораб за Ивицата Газа, като при нападението убиха десет души от турски произход. След това Анкара отпрати израелския посланик в страната и закри представителството си в израелската държава.

Двете страни подобриха отношенията си, след като Израел поднесе извинения за инцидента и се съгласи да изплати компенсации на семействата на загиналите. Също така страната обеща да облекчи блокадата на контролираната от ХАМАС Ивица Газа. В момента блокадата продължава, но Израел позволява на турски хуманитарни помощи да достигат до територията през израелски пристанища. 

#Турция #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"