Обвиниха бившия ректор на МУ за неизгодни сделки

Обвиниха бившия ректор на МУ за неизгодни сделки
Източник: MedicalNews
A A+ A++ A

Прокуратурата обвини бившия ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев за сключването на явно неизгодни сделки, които са нанесли значителни вреди на университета, съобщиха от държавното обвинение, предаде бТВ.

Обвинението срещу Митев е по чл. 220 ал. 2 от Наказателния кодекс и предвижда от една до десет години лишаване от свобода. Бившият ректор е призован да се яви утре сутринта в следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Междувременно, зам.-ректорът в оставка Радомир Угринов е връчил заповед за отстраняването на проф. Вихра Миланова от поста ректор на университета. Заповедта е подписана от председателя на общото събрание Генчо Начев.

Начев е подписал отстраняването на проф. Миланова, но все още не е предал протоколите и книжата от проведеното общо събрание от 11 октомври на МОН. Снощи до 22:00 часа комисията, назначена от Меглена Кунева за установяване на легитимността на Общото събрание е чакала протоколите, но те така и не са били предадени, съобщиха от образователното министерство.

Заповедта за отстраняването на Вихра Миланова е с вчерашна дата. В същото време зам.-ректорът в оставка Угринов е връчил заповеди за отстраняване от длъжност и на целия административен екип на проф. Миланова. Някои от тези заповеди са с дата от 10 октомври т.е. ден преди свикването на Общото събрание, съобщиха за bTV от ректората на МУ.

Повод за разследването на държавното обвинение е изтекъл и в медиите одитен доклад на Министерството на образованието и науката, изпратен на прокуратурата.

Магистратите разследват съмнителни хонорари, получени от Митев и негови роднини, нерегламентираното премахване на стол в университета, злоупотреби с обучение на чуждестранни студенти, екскурзии до екзотични дестинации под формата на командировки, както и закупуването на автомобил за 180 хил. лв. със служебни средства.

Митев отхвърли обвиненията и заяви, че е оставил МУ „на плюс”. Междувременно наследилата го на поста проф. Вихра Миланова обяви, че лошите практики ще бъдат прекратени и освободи ключови служители в администрацията на вуза.

След събиране на Общото събрание на МУ, чиято легитимност тя оспорва в съда, на нейно място беше назначен нов ректор – проф. Виктор Златков. Двете страни в скандала си разменят обвинения, като днес в Ректората стигнаха и почти до физически сблъсък, след като Миланова отказа да напусне ректорския кабинет.

#Ваньо Митев #МОН #Вихра Миланова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »