Екоминистреството получило финансова помощ от няколко държави за картиране на екосистемните услуги

Екоминистреството получило финансова помощ от няколко държави за картиране на екосистемните услуги
http://www.ninahaveheart.com/
A A+ A++ A

 

„България е една от първите две европейски държави, които извършват картиране на екосистемните услуги. Дейностите се изпълняват по проекти, осъществявани със средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.“ Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на международния форум „Слушаме природата, даваме решения“, на който бе представено изпълнението на проекти по програмите BG02 – „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“ и BG03 – „Биологично разнообразие и екосистеми“, съобщи БГНЕС.

Програмен оператор е МОСВ, а финансиращите държави са Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Министърът допълни, че МОСВ работи съвместно с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и със СУ „Свети Климент Охридски“ за картиране на екосистемите в страната. Реализираните проекти ще дадат възможност да се вземат най-добрите управленски решения за опазване, поддържане и възстановяване на екосистемите в България.

Пример за успешен проект е и откритият във Варна Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона, който бе изпълнен в партньорство с Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Басейновата дирекция „Черноморски район“ и Областна администрация. С този проект бе въведен уникален в регионален и европейски мащаб модел за наблюдение на морските пространства, борбата и преодоляването на последствията от нефтени разливи.

„С подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство се обезпечава изпълнението на 38 проекта, които реализират ключови екологични политики и развиват мрежата от национално партньорство и чуждестранно сътрудничество. Приносът на тези проекти за решаване на проблемите е забележителен“, подчерта министър Василева.

Висока оценка на резултатите от проектите даде и вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. „Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство винаги е бил шанс не само да ползваме финансиране, но и опит от най-добрите във всички сфери, заяви Томислав Дончев и благодари за отличното сътрудничество. Той подчерта, че с тези средства се реализират проекти, които не се финансират по европейските фондове.

„Опазването на околната среда и екологичните политики ще бъдат съществена част и от новата програма, която се договаря в момента и ще бъде на по-висока стойност. Очаква се преговорният процес да приключи преди края на годината, защото партньорите имат сходна визия за политиките, които трябва да бъдат финансирани в България“, допълни вицепремиерът.

За периода 2007-2009 г. по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство в сектор околна среда бяха успешно изпълнени 9 проекта за над 4 млн. евро. Меморандумът за разбирателство между България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия за периода 2009-2014 г. е естествено продължение на съвместните партньорски усилия. Той осигурява финансов ресурс за проекти в областта на опазването и управлението на околната среда за близо 19 млн. евро.

МОСВ ще връчи през 2017 г. няколко специални награди на събитие, което ще отбележи завършването на работата по двете програми. Категориите са „Най-добре управляван проект“, „Най-добро сътрудничество с чуждестранни партньори“, „Най-мащабно събитие за популяризиране на проект“, „Най-много публикувани статии по проект“, „Проект с най-много обучени доброволци“ и „Най-добри фотографии, отразяващи дейностите по проект“. Освен бенефициентите, със специална награда ще бъде отличен най-добър журналистически материал, журналист или медия, отразявали най-често, пълно и обективно направеното по двете програми. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »