Eвропейските борси отбелязаха спад след опасенията за състоянието на китайската икономика

Eвропейските борси отбелязаха спад след опасенията за състоянието на китайската икономика
Източник: Bloomberg
A A+ A++ A

Европейските пазари на акции се намират под солиден натиск от продажби, тъй като има подновяване на инвеститорските опасения относно здравето на втората по сила икономика в света след разочароващо слаби данни за китайския внос и износ в началото на есента, предаде БНР.

Изненадващият спад на китайския износ с 10% през септември при подновено понижение на вноса доведе до намаляване на апетита за покупки на рискови активи по време на азиатската сесия на търговия, като напрежението се пренесе и на европейските фондови пазари. Сигналите от Фед за вероятно повишение на американските лихви през декември, видими от оповестената снощи стенограма от септемврийското заседание на Централната банка на САЩ, оставащите в сила притеснения около предстоящите преговори за излизане на Великобритания от ЕС, както и опасенията за здравето на европейската банкова система и в частност на немските и на италианските банки, са допълнителни фактори, продължаващи да влияят негативно върху инвеститорското настроение в глобален план.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,92% към двумесечно дъно от 335 пункта (най-ниско ниво от началото на август) благодарение на солидни разпродажби на акции на компании от минно-добивня сектор, който изглежда най-силно засегнат от слабите търговски данни на Китай. Индексът SXPR, обхващащ фирмите от добивния сектор, се понижава с 2,19%, като акциите на голямата компания за желязна руда BHP Billiton PLC падат с 3,92%, на френския производител на метали Imersys SA - с 0,8% и на стоманодобивната компания ArcelorMittal SA - с 1,58%.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 1,27%, френският CAC40 - с 1,33%, италианският MIB - с 1,27%, испанският Ibex-35 - с 1,32% и британският FTSE100 - с 0,72%. В червено са оцветени и фючърсите на трите основни американски фондови индекси преди старта на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA, търгувани на извънборсовата електронна търговия, се понижават с 0,58%, на широкия индекс S&P500 - с 0,6% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,63%.

#Фед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници