Окончателно от президентската надпревара отпадна Светльо Витков

Окончателно от президентската надпревара отпадна Светльо Витков
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Постъпилите жалби и сигнали в Централната избирателна комисия за периода 1 - 11 октомври, са общо 40. 6 от тях са свързани с подписки за националния референдум, а 34 за изборите. Всички те са изпратени по компетентност на Комисията за защита на личните данни, където ще бъде образувано съответното производство. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Камелия Нейкова, пише БГНЕС.

От друга страна в периода 10 септември – 12 октомври пред ВАС са обжалвани 24 решения на ЦИК, като 20 от тях са потвърдени. 2 от тях са върнати от ВАС за ново произнасяне и са били свързани с назначаване на съставите на районни избирателни комисии и 2 имат частична отмяна. По отношение на жалбите, подадени от партия Единна народна партия, Съюз на издателите в България, „Офмедия” и „Уебграунд” ООД срещу Решение 3755 от 8 октомври на ЦИК, ВАС с решение от 12 октомври е отхвърлил жалбите.

Жалбата от инициативен комитет за издигане за независим кандидат Светлослав Витков и независим кандидат за вицепрезидент Иван Велков също е отхвърлена от ВАС с решение от 12 октомври срещу решението на ЦИК, с което регистрацията на тези кандидати беше заличена.

Относно това дали има обща позиция на ЦИК за методологията за гласовете, говорителят на ЦИК Александър Андреев подчерта, че становище по отношение на конституционосъобразността на текстовете на един закон, който действа не е от компетентността на ЦИК, а единствено на КС. „Ако той бъде сезиран, би се произнесъл по този въпрос. Ако в бюлетината е отбелязан действителен вот „не подкрепям никого” той е действителен, но не влиза в действителните гласове, въз основа, на които се определя кандидатпрезидентската двойка, която е спечелила на 1 и 2 тур. ЦИК трябва да приложи законът такъв, какъвто е”, обясни Андреев.

Запитани дали отбелязването на „не подкрепям никой” и методиката, по която ще се броят бюлетините ще промени резултата от вота, Цветозар Томов посочи, че ако методиката бъде изменена така, че вотът в квадратчето „не подкрепям никой” да се брои, когато се изчисляват резултатите за отделните кандидати, единствената разлика ще бъде в това, че сборът от гласовете за всички кандидати няма да бъде 100%. За всеки кандидат ще слезе надолу и се увеличава вероятността за 2 тур. Няма да има друга разлика. На 2 тур не би трябвало да има никаква разлика, допълни Томов.

Камелия Нейкова подчерта, че няма хаос в организацията на изборите в район „Младост“. Тя посочи, че Изборният кодекс е наложил да има две опашки на изборите в район „Младост“ – за президентските избори и референдума и за местните избори. „Съгласно него, местните избори са различни от тези за президент и вицепрезидент и национален референдум. „В закона не е предвидено изключение при комбинацията президентски избори, национален референдум и местни избори. СИК се назначават от Общинската избирателна комисия. Секционните избирателни комисии, които трябва да произведат президентските избори и националния референдум се назначават от Районна избирателна комисия“, обясни Нейкова.

Относно това дали ще се дават едновременно бюлетини за изборите и за референдума на гражданите, които отиват да гласуват, Камелия Нейкова обясни, че се подготвя обучителен видео материал, предназначен за СИК, чрез който се надяваме да стана ясно на всички членове на СИК как трябва да подходят към всички избиратели в зависимост от волята им.

Тя посочи, че е възможно да възникнат 3 ситуации, които ще бъдат разгледани във видео клипа. Първата е как избирател влиза с ясното съзнание, че иска да гласува в изборите и референдума, СИК ще трябва да обясни къде се избира избирателния списък за изборите и кутията с бюлетини и къде се намира списъка и кутията за референдума. Втората ситуация е, когато избирателят не знае какво да прави. Тогава СИК ще трябва да му поясни отново това, но ако той е решил да гласува само на изборите, ще заяви, че не желае да гласува за референдума. Третата ситуация е същата, но с гласуване само за референдума. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"