Бъчварова: Доказахме европейска солидарност със създаването на Агенция за гранична и брегова охрана

Бъчварова: Доказахме европейска солидарност със създаването на Агенция за гранична и брегова охрана
Chronicle.bg
A A+ A++ A

 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова участва днес в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС, който се провежда в Люксембург. По време на сутрешната сесия, посветена на граничната сигурност, вътрешните министри подчертаха значимостта на новосъздадената Европейска агенция за гранична и брегова охрана за сигурността на Европа и управлението на миграционните процеси.

Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос, вътрешните министри на Словакия, Франция, Германия, както и българският вътрешен министър изтъкнаха необходимостта от ускоряване на процесите по предоставяне от страна на държавите-членки на необходимата техника и оборудване за външните граници, съобщи БГНЕС. „Очакваме от Агенцията съществен принос в анализа на риска по външните граници, бързото изграждане на общия резерв от служители и техника, който да може позволи бърза и гъвкава реакция при криза, мобилизирането на капацитет за навременен и качествен обмен на информация за трафик на мигранти, тероризъм и контрабанда, както и решителни действия в областта на връщането“, призова министър Бъчварова.

Съгласно мандата на агенцията, чрез оценката за уязвимостта, държавите-членки ще могат да проверяват прилаганите от страна на служителите на агенцията и на националните гранични власти процедури, обмена на информация и тенденциите в миграционните процеси.

Министър Бъчварова благодари на Европейската комисия и на Фронтекс, че избраха да се даде старт на новата европейска агенция в България, като израз на признание за ангажираността и осъзнатата отговорност от страна на България по опазването на външната граница на Европейския съюз и противодействието на каналджийството и тероризма. Събитието бе важно, защото е ясно доказателство за европейската солидарност, изтъкна още министър Бъчварова.

По отношение на миграционния натиск, българският вътрешен министър подчерта пред колегите си по време на Съвета, че той продължава да е засилен, като усилията на страната са съсредоточени не само върху българо-турската, но и върху българо-сръбската граница. Същевременно, българският министър изрази надежда, че реадмисионното споразумение между ЕС и Афганистан ще се прилага успешно, за да се даде още един ясен знак, че има правила за легален достъп до ЕС, както и мерки за противодействие на нелегалната миграция.

Заседанието на Съвета продължава. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"