Дирекция по горите: Имаме достатъчно персонал, системните нарушители са около 500

Дирекция по горите: Имаме достатъчно персонал, системните нарушители са около 500
A A+ A++ A

 

Едва 14% е събираемостта на актовете за нарушения по горите, системите нарушители са около 500. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” инж. Димитър Баталов, директор на дирекция „Опазване на горите” към Изпълнителната агенция по горите.
 
 
По думите му броят на горските служителите е достатъчен, като към регионалните дирекции на горите работят общо 430 горски инспектори. „Те съставят актове, задържат вещите и предметите, послужили за извършване на нарушенията. Броят на горските служители е достатъчен, но събираемостта на голяма част от съставените актове е много ниска - 14%. Това обезсмисля труда на служителите по горите”, отбеляза инж. Баталов. „В понеделник имахме среща в Министерство на правосъдието по промяна в Наказателния кодекс.
 
 
Ако тези промени влязат в сила, вече ще има една доста добра превенция. Ние предлагаме доста строги мерки по отношение на тези, които извършват незаконни сечи и ги извършват системно. Имаме над 500 човека, които са системни нарушители”, обясни той. Инж. Баталов разясни, че новите мерки предвиждат, когато на един нарушител е съставен акт за административно нарушение и наказание съответно и в рамките на 12 месеца той отново извърши такова нарушение, вече няма да бъде наказан с глоба, а с лишаване на свобода до 1 година или с пробация до 2 години.
 
„Тоест минаваме на по-сериозно наказание, което предполагаме, че ще действа по-възпитателно спрямо тези системни нарушители, тъй като голяма част от тях са социално слаби и нямат имот и доходи и нищо не може да им се вземе. Тоест глобата, която им е наложена, не могат да я изпитат на гърба си”, обоснова се той. „Комисията ще продължи работата си следваща седмица и ако тези текстове се приемат от парламента в Наказателния кодекс, ще има коренна разлика и промяна по отношение на превенцията и намаляване на нарушенията в горите”, заяви още инж. Баталов. 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници