Жител на Измир даде на съд джамии, пускали силно озвучение на молитвите

Жител на Измир даде на съд джамии, пускали силно озвучение на молитвите
Източник: globalen.bg
A A+ A++ A

 

Конституционният съд в Турция отхвърли като неприемлива и неоснователна жалбата срещу силно озвучените молитви от джамиите и месчитите, решението е публикувано в Държавния вестник на страната, предаде БГНЕС.

Авторът на жалбата е жител на Измир, не изповядва исляма и протестира срещу агресивните децибели от храмовете, от които в ранните часове се разнасят сутрешните молитви и му причиняват силно безпокойство. Анадолската агенция посочва, че въпросният жалбоподател, поискал отмяната на тази практика, е водил серия от дела по съдилищата и е стигнал до Конституционния съд на страната, но двата висши съдебни състави са отхвърлили аргументите му.

По въпроса и министерството на правосъдието е изпратило становището си до съда, в което се подчертава, че в Турция доминира мюсюлманското население, четенето на езан е традиционен за религията призив за молитва, приет и утвърден от всички ислямски течения, и не е дискриминационен. Освен това той е вкоренен в повечето сегменти на обществото, представлява неразделна част от културата му, изграждана в историческите процеси и държавата не се отнася негативно. В становището се посочва още, че Европейският съд по правата на човека неведнъж се е произнасял по подобни жалби и е подчертавал необходимостта да се установи справедливо равновесие.

В постановлението си съдът отбелязва, че в пряко съседство с жалващия се намират три молитвени храма, но не друг, а техните служители са длъжни да контролират силата на високоговорителите. Жалбата е отхвърлена и защото авторът й не е приложил официални доказателства за измерените стойности на децибелите, за отстоянието на джамиите от дома му и записи на сутрешните молитви, които нарушават спокойствието и съня му.

Подчертава се, че той може да приложи мерки за опазването си, като се съобрази с правото на мнозинството да упражнява вярата си, а езанът сутрин е част от това право на обществото. Ясно е, че интересите на едно демократично общество трябва да се компенсират на базата на плурализма и толерантността, се посочва в съдебното постановление. 

#Конституционният съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници