Нигерия потвърди освобождаването на похитените от "Боко харам" ученички

Нигерия потвърди освобождаването на похитените от "Боко харам" ученички
Източник: News.bg
A A+ A++ A

 

Властите в Нигерия потвърдиха, че 21 момичета, отвлечени от радикалната групировка „Боко харам”, са освободени, предаде БГНЕС.

От администрацията на президента казаха, че „освобождаването на момичетата е резултат от преговори между властите и „Боко харам”, протекли с посредничеството на Международния комитет на червения кръст и правителството на Швейцария”. „Преговорите ще продължат”, се посочва в съобщение.

По-рано днес се появи информация, че над 20 ученички, отвлечени от средното училище в нигерийския град Чибок, са на свобода. През април 2014 година екстремистите от „Боко харам” отвлякоха от лицея в града 276 момичета. По-късно 57 от тях успяха да избягат. Досега многократно е имало информация, че ислямистите насила омъжват момичетата и ги продават в ролство.

По данни на медиите, от 2009 година „Боко харам” е отвлякла поне 2000 души. Групировката се бори за създаване на ислямски халифат и въвеждане на шариата на цялата територия на Нигерия. Обявява се против западното образование, демокрацията и други елементи на западната култура.

През март 2015 година „Боко харам” се закле във вярност на „Ислямска държава”. 

#Нигерия #Боко Харам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"