ЦИК: Подадените заявления за гласуване извън България са 34 090

ЦИК: Подадените заявления за гласуване извън България са 34 090
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

 

Към момента потвърдени заявления на страницата на ЦИК, включително подадени чрез електронно заявление и чрез дипломатическите и консулските представителства, са 34 090 заявления.Това заяви на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев, предаде БГНЕС.

Андреев подчерта, че през тази седмица изтече срокът за гласуване извън страната. Най-много са подадени за Великобритания – 7106. За Турция са 6587. За Германия – 3508 и за САЩ – 2933.

Общият брой постъпили заявления в ЦИК от дипломатическите и консулските представителства са 3743. Общият брой потвърдени от тях са 2193, а останалата част все още се обработва.

На 15 октомври предстои ЦИК да вземе решение, с което ще определи местата, в които ще се разкрият секции за гласуване извън страната и броят им. На 16 октомври МВнР трябва да прати обобщени данни за списъците.

На 18 октомври ръководителите на дипломатическите и консулските представителства образуват секциите за гласуване в съответните страни и следва да се публикуват списъците за гласуване, които ще включват гражданите, които са подали заявление за гласуване извън страната.

На 20 октомври започват консултации в ЦИК за назначаване на СИК извън страната.

22 октомври е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. На 22 изтича и срокът, в който хора, които поради увреждания не могат да гласуват в секцията, в която са включени, могат да подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Заявленията са нужни за образуване на подвижна избирателна секция в населеното място.

От своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов подчерта, че броят на подадените заявления за гласуване извън страната е рекордно висок. За първи път западноевропейска страна, а именно Великобритания е мястото, от където пристигат най-много заявления, допълни той.

#ЦИК #Александър Андреев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »