Москов: Новият правилник на Фонда за лечение на деца ускорява процеса на лечение

Москов: Новият правилник на Фонда за лечение на деца ускорява процеса на лечение
Източник: Razkritia.com
A A+ A++ A

 

Чрез новия правилник на Фонда за лечение на деца ще може да се ускори процеса на лечение. Това заяви днес министърът на здравеопазването Петър Москов по време на изслушването му в здравната комисия в НС във връзка с изпълнението на нормативно определените дейности от Център „Фонд за лечение на деца“ в качеството му на второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването, предаде БГНЕС.

Във Фонда бяха предприети промени във връзка със специализираните действия на прокуратурата, отбеляза Москов. Променихме ръководството, наложи се да преразгледаме правилника с цел намаляване на времетраенето при получаване на външна експертиза, организацията да има строга отчетност и др. Вече родителите упълномощават Фонда да търси подходящо лечебно заведение в чужбина, конкретните медицински документи се събират по служебен път и др.

От 1 ноември т. г. ще започне да функционира обновения сайт на фонда, който ще е изцяло в полза на родителите, има обновен регистър на заявителите. Досега регистърът на Фонда съдържаше входящия номер, възрастта на детето, диагнозата, финалния статус и сумата за лечение. Още при получаване на входящия номер ще има един телефонен номер за връзка, ще има точни статуси на документите, родителят ще знае на колко външни експерти е подадена информация за детето, кога е стартирала процедурата за търсене на лечебно заведение и датата, на която ще бъде разгледана преписката. В този регистър на заявителите има колона, на която ще трябва да има отчет. Предприели сме с новия правилник осигуряването на ясни критерии за външни експерти, продължи Москов.

Досега липсваше институционална отговорност, а вече трябва да се знае външният експерт кое лечебно заведение представлява. Оказа се, че във Фонда и Външните експерти на фонда са първо националните консултанти, председателите на различните дружества и експерти от съответните висши медицински заведения, определени от ръководствата им, уточни министърът.

Новият правилник дава възможност и за ускоряване на процеса на лечение, продължи той. До момента имаше масова практика, главно на случаи на лечение в България, на двойно финансиране на едно и също нещо, посочи Москов. Това нито е редно, нито е смислено, с оглед оскъдните пари, с които сме разполагали, каза той. Вече ще има предварително остойностяване за консумативите, на медицинските изделия, за да бъде процесът максимално ефективен. Но плащането ще се извърши, когато пълните документи бъдат предоставени от болниците на Фонда, посочи министърът.

Новите правила и новото ръководство на Фонда трябва да доведат до публичност и до прозрачност, изрази надежда Петър Москов. Фондът не трябва да е се превръща в дублираща Здравна каса, а гарант за успешното лечение на деца, подчерта министърът.

Има много натрупано напрежение около Фонда, призна той. С риск да прозвучи патетично искам да благодаря на хората от Фонда, които в състояния на открита атака, устояха и работиха нормално, каза той. Няма нарушения на волята на Обществения съвет и няма негативни финансови последици, категоричен бе министърът. Ще има аудиозаписи, протоколите ще се прожектират и ще има прозрачност при решенията, обясни Москов.

#Фонд за лечение на деца #Петър Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »