Китай: Следващият президент на САЩ да ограничи китайските инвестиции в американските медии

Китай: Следващият президент на САЩ да ограничи китайските инвестиции в американските медии
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

 

Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай заяви, че САЩ трябва „да обърнат внимание на потенциалните търговски бариери в Китай”, предаде БГНЕС.

Комисия на Конгреса на САЩ призова следващия американски президент да ограничи китайските инвестиции в американската развлекателна, интернет и медийна индустрия в отговор на търговските бариери, съществуващи във втората най-голяма икономика в света.

В своя годишен доклад, двупартийната Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай заяви, че САЩ трябва да “обърнат внимание на потенциалните търговски бариери в Китай, включващи продължаващи и трайни ограничения върху свободния поток на новини и информация, които засягат чуждестранните медийни компании, опитващи се да получат достъп до китайския пазар”.

Китайската цензура блокира достъпа до американски интернет компании като Фейсбук и Туитър. Уебсайтовете на медийни организации като „Блумбърг“, „Ню Йорк Таймс“ и „Уолстрийт джърнъл“ също са блокирани в последните години, което ги принуждава да намаляват инвестициите си в сайтове на китайски език, насочени към повече от 700-те милиона интернет потребители в страната.

Китайските компании, междувременно, са на път да задминат своите американски колеги по харчене на средства за сливания и придобивания в чужбина, като разграбват активи в областта на развлеченията и други сектори, забранени за чуждестранните инвеститори в Китай.

В резултат на това комисията заяви, че правителството на САЩ следва да прецени дали “пазарният достъп за китайски инвеститори до секторите на новините, онлайн медиите и развлеченията не следва да бъде поставен на реципрочна основа, за да се осигури равнопоставеност на американските инвеститори”.

Комисията, чиито препоръки не са задължителни, бе създадена след официалното влизане на Китай в Световната търговска организация през декември 2001 г., което му осигури достъп до американския пазар при същите условия, както и за останалите членове. Преди присъединяването на Китай, Конгресът ежегодно гласуваше дали стандартните тарифи на СТО да се прилагат за вноса на китайски стоки, или не.

Повечето от годишните констатации и препоръки на комисията са съсредоточени върху съблюдаването на човешките права от страна на китайското правителство, към което тя е изключително критична. Комисията обвини президента Си Цзинпин в създаване на “условия на влошаване на човешките права и върховенството на закона, белязани от все по-голяма консолидация на собствената му власт... чрез принудителен идеологически конформизъм и системно преследване на адвокати и защитници на правата на човека”.

Външното министерство на Китай не бърза със своя коментар. То редовно отхвърля подобни критики и издава свой собствен годишен доклад, изброяващ предполагаеми пропуски на американското правителство в областта на човешките права. 

#Китай #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"