Възможна е нова бежанска криза в Ирак, притеснени са хуманитарни организации

Възможна е нова бежанска криза в Ирак, притеснени са хуманитарни организации
http://www.unicef.bg/
A A+ A++ A

 

Нова бежанска криза може да засегне Ирак след началото на подготвяната офанзива срещу „Ислямска държава“ в техния бастион Мосул, предупреждават международни хуманитарни организации.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) приблизително 700 000 души ще бъдат принудени да напуснат северноиракския град и ще имат нужда от хуманитарна помощ, информира БГНЕС.

В същото време обаче към момента има свободни само 51 000 места в съществуващите в страната лагери за извънредно настаняване. Не всички от тях обаче могат да бъдат използвани, тъй като някои от лагерите се намират прекалено близо до Мосул, предупреждават от Норвежкия бежански съвет. Според неговия говорител Карл Шембри ще бъдат построени места за настаняване на още 230 000 души, но все пак остават много хора, които няма да имат подслон.

„Това е огромна разлика. Моментът, в който започне притока на толкова много хора, ситуацията ще бъде хаотична“, допълва Шембри.

Според ВКБООН ще бъдат необходими около 200 млн. долара, за да се осигури адекватна помощ за бежанците от Мосул, но в момента на разположение е само една трета от тези средства.

Мосул е последният бастион на „Ислямска държава“ на територията на Ирак, като според анализатори не е изключено офанзивата срещу града да се състои още този месец. Ирак и САЩ заявиха, че възнамеряват да предприемат действия скоро, но не уточниха кога. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"