"Сърбия да признае независимостта на Косово". Това си пожела албанският премиер

"Сърбия да признае независимостта на Косово". Това си пожела албанският премиер
http://forumnews.bg/
A A+ A++ A

 

Сърбия трябва да признае бившата си провинция Косово за независима държава, заяви албанският премиер Еди Рама в интервю за АФП в Белград, където е на посещение.

Тези, които отказват да признаят независимостта "продължават да са привързани към един призрак (...), всичко свърши; Косово е държава, това е държава, призната от най-големите сили в света", "това е народ, който е направил своя избор", каза Еди Рама, който се срещна през деня със сръбския си колега Александър Вучич, съобщава БГНЕС.

Преди две години подобни думи, казани по повод на първата визита в Сърбия от близо 70 години на лидер на албанско правителство, доведоха до оживен сблъсък между двамата мъже. Александър Вучич изрази тогава съжаление за "провокацията" и обвини Еди Рама, че се опитва да "унижи Сърбия в Белград".

През 2014 г. "реакцията беше невероятна", "днес това е отворен дебат", отбеляза Еди Рама.

Косово е бивша сръбска провинция, населена предимно с албанци. Тя обяви независимост през 2008 г. след война за независимост през 1998-99 г. срещу силите на Белград. Подкрепена от Москва, Сърбия така и не призна тази независимост, за разлика от стотина други страни (сред които и България, бел.ред.).

След инцидента през 2014 г., двамата мъже се сближиха. Еди Рама цитира в четвъртък "чудесни отношения".

"В известен смисъл, той направи крачки, които другите не се осмеляваха и да си представят”, обясни Рама, който трябваше да представи в Белград сръбския превод на последната си книга "Курбан". Това са размисли за Албания и личната му политическа кариера. Александър Вучич "ми поиска книга с автограф, ще му го дам”, увери Еди Рама. Все пак „за мен Сърбия трябва да признае Косово, за доброто на същата тази Сърбия", докато "за него това остава табу".

На 14 септември, в интервю за АФП, Александър Вучич също приветства отношенията си с Рама, "Ние и двамата разбираме интересите на нашите народи". Сръбски официален представител потвърди в четвъртък в изявление, че "развитието на отношенията между двете страни допринася за стабилността в региона".

Еди Рама и Александър Вучич трябва отново да се срещнат в петък в Ниш на конференция с участието на хора, които взимат икономически решения. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"