Терористи в "спящи клетки" застрашават Австрия

Терористи в "спящи клетки" застрашават Австрия
http://www.segabg.com/
A A+ A++ A

 

Вероятно радикално настроени лица са пристигнали в Австрия с миграционните потоци и са влезли в състава на "спящи клетки" от терористи в страната, затова е налице терористична заплаха.

Това съобщи в четвъртък ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма на Австрия Петер Гридлинг, пише БГНЕС.

„Не трябва да си затваряме очите. Не трябва да се проспива развитието на ситуацията", предупреди ръководителят на австрийското контраразузнаване по време на пресконференция в провинция Форарлберг в град Брегенц. Според него в Австрия не съществува имунитет срещу заплахите, идващи от чужбина.

"Ние трябва да следим и анализираме ситуацията, която се формира в кризисни региони Тя засяга вътрешната сигурност на страната", каза Гридлинг.

"Мисля, че това е много важно, защото вътре в страната виждаме промени в криминалната област, затова смятаме, че има повишена терористична заплаха в Австрия", отбеляза Гридлинг.

Както разказа главата на ведомството, общият брой на хората, тръгнали за Близкия изток, за да се присъединят към редиците на екстремистите и тези, които са били спрени от такива пътувания до региона, е 288. Те също представляват потенциална заплаха, добави той. В същото време Гридлинг призна, че е много трудно да се определи точния брой на тези лица.

В последно време австрийските служби за сигурност са научили за няколко потенциално опасни лица.

Трябва да бъдем в пълна готовност, като имаме предвид ситуацията, която се оформя в съседна Германия, уверен е Гридлинг. Все пак той посочи тенденция за намаляване на броя на хората, които имат намерение да се присъединят към редиците на екстремистите през 2016 година заради превантивните действия на специалните служби на Австрия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »