Празнуваме големия народен празник Петковден

Празнуваме големия народен празник Петковден
БГНЕС
A A+ A++ A

 

На 14-ти октомври православната църква отбелязва паметта на българската светица Петка Търновска.

Св. Петка е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.

Живяла е през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци...

Името на света Параскева идва от гръцки и гръцки означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди, които са символ на Възкресението в неделния ден.

Днес мощите на светицата почиват в румънския град Яш.

На 13 юни 1641 г. мощите на св. Петка са пренесени в новопостроения храм "Св. Три светители" в Яш. Храмът е издигнат по времето на крал Василий Лупу и осветен от Молдовския митрополит Варлаам. В тази църква те били съхранявани в готическата зала на Василий Лупу в параклиса, където след избухналия пожар по чудо остават невредими.

На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите й са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния.

По повод празника в старинния столичен храм "Св. Петка", намиращ се самия център на София на малката улица "Калоян", света Литургия ще бъде възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий. Молитвено участие ще вземе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит за празника на Света Петка. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »