Меглена Кунева: Има нови схеми за трафика на хора

Меглена Кунева: Има нови схеми за трафика на хора
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Има нови схеми на експлоатация при трафика на хора, напоследък, свързани и с мигрантската криза. Това заяви днес министърът на образованието Меглена Кунева по време на кръгла маса на тема:”Актуални форми и тенденции при трафика на хора”, организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора към МС, пише БГНЕС.

Сред другите обсъждани проблеми са: трафик на хора с цел принудителен брак, сексуална експлоатация и отнемане на телесни органи. За участниците в кръглата маса видеообръщение направи българският евродепутат Мария Габриел.

За мен темата е същностна част от това, с което съм ангажирана, отбеляза вицепремиерът и министър на образованието. И продължи: мисля, че можем да покажем по-смислени резултати и действия. Никъде нищо не става без хора, но нищо не става също и без институциите. Европейският ден срещу трафика с хора ни дава възможност да отчетем какъв напредък имаме. Най-разпространеният трафик е този за сексуална експлоатация, последван от трафика на хора с цел трудова експлоатация. По данни на Евростат за периода 2010-2012 г. са регистрирани 30 146 жертви на трафик на хора, като близо 90% от тях са за сексуална и трудова експлоатация. Цифрите са плашещи. Другите форми на трафик са с цел принудителен брак и с цел отнемане на телесни органи,отбеляза министърът.

По тази тема има нов контекст и нови уязвими групи, свързани с мигрантите, заяви Кунева. Европа днес се изправи пред нови предизвикателства на икономическа и миграционна криза, посочи тя.Има хора, които биха заложили всичко, за да стигнат до „острова на благоденствието”. Този нов контекст поражда нови схеми на експлоатация при трафика на хора. През 2011 г. по данни на Швеция , например, има над 8500 младежи на територията на Европа, които не са стъпили доброволно в брак. Кунева се спря на данни и от други европейски държави, които имат този проблем. Най-честата цел на такива бракове е получаване на възможност за легално пребиваване в определена страна, каза тя. Сигналите засягат лица между 20-25 г., такива, които са подлъгани с щедри обещания и пътуване в чужбина. СЗО предупреждава, че търсенето на органи надвишава предлагането по света, обичайно търговията се извършва в богати държави от третия свят, европейски страни и САЩ. България не попада в черния списък на държавите- донори, отчете Кунева. Но СЗО предупреждава да се обръща сериозно внимание на такива факти. 70% от случаите на насилие са спрямо жертвите на сексуална експлоатация. Темата за сексуалната експлоатация на мъже е тема табу засега. Трафикът на хора има много лица и трябва да се вглеждаме в проблема без предразсъдъци, посочи Кунева.

Мерките, които ще вземем, ще бъдат набелязани в националната програма за борба с трафика на хора, отбеляза министърът. Ще има обучение на педагогически съветници, ромски медиатори в ромските общности и др. Това е проблем, който няма да изчезне скоро и трябва да има противодействие на тези престъпления, да се говори открито за тях и да действаме ефективно, както и да координираме различните институции и обществото, подчерта Кунева.

В своето видеообръщение евродепутатът Мария Габриел говори за това, че има тенденция за увеличаване на принудителните бракове заради необходимостта мигранти да си осигурят легално пребиваване в редица европейски страни.

Прокурор Гергана Кюркчийска, административен ръководител на Районна прокуратура в гр. Оряхово посочи, че средствата, акумулирани от трафика на хора се използват за престъпни дейности, между които- контрабанда, нелегален пренос на оръжие, терористични актове и др. Тя описа схеми на принудителни бракове, организирани от косовски албанци, в които съдбата на част от жертвите е да попадат в публични домове, да станат подвластни на наркотици, за да бъдат по-лесно експлоатирани. Често роднините на пострадалите не искат да свидетелстват, защото организаторите на трафика им превеждат добри месечни суми, за да мълчат за престъплението. Част от тях се установяват в Европа по легален начин и представляват спящи клетки за бъдещи престъпления. В близките 5 г. Европа ще бъде залята от тях и институциите няма да могат да ги експулсират, защото те имат и ще имат легално сключени граждански бракове, посочи прокурор Кюркчийска. Тя смята, че на наше и на европейско ниво трябва да се предприемат незабавни законодателни мерки, за да се предотвратят бъдещи неблагоприятни последствия от трафика на хора. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници