Миньорите от „Бабино“ прекратиха стачката. Синдикатите обсъждат бъдещето на мината

Миньорите от „Бабино“ прекратиха стачката. Синдикатите обсъждат бъдещето на мината
Източник: БНР
A A+ A++ A

 

Очаква се днес ръководството и синдикатите в рудник „Бабино" да се съберат, за да обсъдят бъдещето на мината. Снощи приключи стачката на миньорите от Бобов дол, които останаха под земята повече от 50 часа. Вчера при тях беше омбудсманът Мая Манолова, а премиерът Бойко Борисов заплаши, че ако парите на хората не бъдат изплатени ще се тръгне към прекратяване на концесията, предаде БНТ.

Снощи миньорите получиха заплатите си за август, а до 25-ти октомври трябва да им бъдат дадени възнагражденията за септември. Остава въпросът дали производството в рудника ще бъде запазено или ще бъде закрито, заради големите разходи и загуби, които търпи дружеството. "Бабино" е най-големият подземен рудник в България.

Заради дълбочината на залежите обаче добивът на въглища в този рудник е много скъпо, което според концесионера налага крайната мярка за спирането му.

За прекратяването на промишления добив стана ясно в началото на октомври. Ще бъдат ли съкратени 600-те миньори, които са на щат в предприятието и къде ще работят отсега нататък предстои да се разбере.

#Бабино #Мая Манолова #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"