Квадратчето „не подкрепям никого” не променя резултатите от изборите

Квадратчето „не подкрепям никого” не променя резултатите от изборите
OFFNews.bg
A A+ A++ A

 

Избирателят може да изрази волята си, че не подкрепя никого, но това не би променило резултатите на изборите и пропорциите. Това заяви на брифинг председателят на правна комисия Данаил Кирилов, пише БГНЕС.

Кирилов подчерта, че квадратчето „не подкрепям никого” се е появило по настояване на правозащитни организации и съобразно изискването да се спази европейския изборен стандарт след като се въвежда някаква форма на задължително гласуване, да има свобода избирателя да заяви, че не гласува за никого. „Много хора разчитат, че паметта на всички е къса всички стенограми са качени на сайта на НС.

„Припомням, че като председател на правна комисия и нашата група юристи в правна комисия, сме защитавали тезата, че има ли такова квадратче, то следва да участва при всички изчисления, свързани с определяне на резултатите. Това наше становище беше оспорвано силно в правна комисия и имаше опити многократно за прегласуване. Колегите от РБ, както и от другите по-малки ПГ остро реагираха, че евентуалното участие на това квадратче в математиката на изборния резултат ще увеличи прага за влизане на политическите партии в НС”, каза Кирилов.

„По тази причина в пленарна зала се възприе предложението им, резултатите от гласуването чрез не подкрепям никого да бъдат вписвани в протоколите, съобщавани на публиката, но да не влияят по какъвто и да е начин на двата основни видове избори, да не влияят в пропорционалната система да се преразпределят гласове или да се повишава парламентарния праг”, допълни той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"