Марин Киров: С референдума идва въпроса за свикване на Велико народно събрание

Марин Киров: С референдума идва въпроса за свикване на Велико народно събрание
Източник: Фокус
A A+ A++ A

Притеснително е, че коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ е единствената, която от парламентарно представените партии и коалиции подкрепя референдума и въобще участва в разяснителната кампания. Това заяви председателят на Правния съвет на ПП АБВ и член на Изпълнителното бюро на партията Марин Киров, съобщиха от пресцентъра на партията.

По думите му Алтернатива за българско възраждане и коалиционните й партньори подкрепят с отговор „да“ и трите въпроса от народното допитване на 6 ноември. Той обаче е категоричен, че повдигнатите теми за мажоритарния вот, задължителното гласуване и размера на субсидиите на партиите са дискусионни, а условията около инициирането на референдума и неговото съдържание повдигат въпроса и за необходимостта от свикването на Велико народно събрание. 

„Позитивната позиция на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ и по трите въпроса на референдума има своята предистория. Тя е свързана с нашата парламентарна дейност. Ние не веднъж сме внасяли предложения за промяна в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Те са насочени към намаляване на броя на необходимите подписи за инициирането на референдум и към намаляване на прага за признаване на неговата валидност", коментира той. 

По негови думи тези инициативи не срещнаха широка подкрепа и този референдум е повод да се състои дискусия и дебат по тези въпроси, за които е иницииран. Защото въпреки подкрепата въпросите са твърде крайно зададени и няма как да има еднозначен отговор. "Но това явление, че по тези въпроси са събрани подписите на над половин милион български граждани, идва да ни подскаже, че в обществото текат определени процеси и ние не бива и няма как да си затворим очите за това. За нас този референдум и изобщо подобни инициативи в действителност са път към свикване на Велико народно събрание. Защото радикална промяна не може да има с отговор на три въпроса. Всъщност в началото те бяха шест, но някои от тях бяха обявени за противоконституционни. Така че, когато изобщо започнем да говорим по същество по тези въпроси, тогава ще стигнем до естествения извод, че е нужно свикването на Велико народно събрание“, заяви Киров. 

По отношение на въпросите на допитването Киров каза, че по предложението за мажоритарна система е важно да има анализ, последван от дискусия и решение за това кой е по-добрият модел - абсолютно мажоритарна или смесена избирателна система. По отношение на задължителното гласуване - това е временна мярка. Тя няма да сработи във варианта, в който е сега в Изборния кодекс. За това трябва да се пристъпи към активна регистрация и електронно гласуване.

"Вместо да задължаваме хората, да им дадем възможност да гласуват и да изчистим избирателните списъци от така наречените „мъртви души“. По въпроса с партийните субсидии трябва да бъдем също много внимателни, за да не залитнем в система, в която да направим партиите заложници на корпорациите и на големите фирми. Не е справедливо в страната ни да се отделя един от най-големите размери на партийна субсидия в сравнение с други демократични държави. В същото време обаче имаме примери и от демокрации като САЩ, където твърде често кандидатите са принудени през по-голямата част от кампанията си да се занимават с това да събират средства, вместо да представят и предлагат политики. Може би трябва да се помисли за диференциран размер на субсидията, съобразно броя гласове, които е получила партията или коалицията, но при всички положения сегашният размер трябва да бъде намален“, допълни още той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници