Валония гласува за блокиране на СЕТА

Валония гласува за блокиране на СЕТА
Източник: caspary.de
A A+ A++ A

 

Депутатите в малкия белгийски регион Валония гласуваха за блокирането на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, известен като CETA. Решението на региона може значително да повлияе на бъдещите търговски преговори на съюза със САЩ и с излезнала от ЕС Великобритания, предаде БГНЕС.

Парламентарният вот във френскоговорещата част на южна Белгия заплашва да изкара от релси дълго отлаганото подписване на споразумението, което се състоя миналия месец в Брюксел и на което присъства канадският премиер Джъстин Трюдо.

„Няма да дам правомощия на федералното правителство и Белгия няма да подпише CETA на 18 октомври“, каза Пол Магнет, лидерът социалист на валонското правителство.

При гласуването 46 депутати гласуваха за отхвърлянето на търговското споразумение, а 16 гласуваха против, с един въздържал се.

В Белгия е необходимо седем различни местни парламента да дадат на федералното правителство правомощията да дава официално одобрение.

В по-бедната, индустриална Валония се засилиха протекционистките настроения, за разлика от по-богатата холандскоговореща Фландрия.

#CETA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"