Петкова: Искаме плащането за АЕЦ "Белене" да стане до края на годината

Петкова: Искаме плащането за АЕЦ "Белене" да стане до края на годината
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

 

"В Москва, откъдето се прибрахме днес, се проведе заседание на работната група, която бе създадена специално с цел да се изпълни решението на международния арбитраж във връзка с проекта АЕЦ ”Белене”, надяваме се до края на месеца да имаме яснота и искаме плащането да се осъществи до края на годината".

Това заяви пред медиите министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се завърна преди часове от командировка в Русия, предаде БГНЕС.

Беше приет специален законопроект, който ще уреди задължението на НЕК във връзка с решението на международния арбитраж за АЕЦ ”Белене”, там е казано как ще се случи това, отбеляза министърът. А то ще стане, когато получим нотификация от страна на ЕК, че помощта, която по своя характер е държавна, е допустима. Второто условие е да бъде подписано споразумение между НЕК и „Атомстройекспорт”, с което ще се уреди размера на плащането, както и сроковете, в които това ще се случи.

Сред което ще бъде подписано споразумение между НЕК и Министерството на енергетиката на базата, на което парите ще дойдат от бюджета през министерството към НЕК. Целта ни е ЕК да се произнесе приоритетно по този казус, там имаме пълно разбиране, надявам се скоро да имаме тяхното решение, подчерта Петкова.

Оборудването за площадката на Белене е в няколко руски завода, каза тя. Обсъдихме с колегите, че ще бъдат представени съответните сертификати, след което ще направим и проверката на място. „Атомстройекспорт” ще ни окаже необходимото съдействие, ще организираме там посещения на експерти в областта на атомната енергетика, посочи министърът. 

#АЕЦ ”Белене” #Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »