96-годишен регент беше назначен в Тайланд след смъртта на краля

96-годишен регент беше назначен в Тайланд след смъртта на краля
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Председателят на Тайния кралски съвет в Тайланд Прем Тинсуланон стана временен регент след смъртта на монарха Пумипон Адульядет, съобщи БГНЕС.

„В съответствие с конституцията на Тайланд генерал Прем Тинсуланон е назначен за регент. В случай на закъснение на прокламацията на престолонаследника, ръководителят на Тайния съвет трябва да стане временен регент”, пише изданието.

96-годишният Прем Тинсуланон е начело на Тайния кралски съвет от 1998 година. Известен е като една от най-влиятелните фигури в тайландската политика.

Между 1980 и 1988 година е бил министър-председател.

По-рано премиерът на Тайланд Прают Чан Оча съобщи на журналистите, че престолонаследникът принц Вачиралонгкорн сам е настоял да не се бърза с процедурата по възкачването му на престола, за да може „да скърби заедно с народа”.

Крал Пумипон Адульядет (Рама IX) почина в болница в Банкок на 13 октомври след продължително боледуване. Засега няма официална информация за погребението на монарха.

Според будистките традиции и тайландската практика церемонията може да се проведе до една година. Дотогава ще трае сбогуването с починалия. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"