Каква е причината за неразположението на учениците в Кърджали, които бяха приети в болница?

Каква е причината за неразположението на учениците в Кърджали, които бяха приети в болница?
Actualno.com
A A+ A++ A

 

Причината за неразположението на децата от училището в град Кърджали не е хранително натравяне. Всички проби от храната, от контактните повърхности и посудата в кухнята са отрицателни. Най-вероятният причинител за инцидента е стафилококова инфекция, пренесена от персонала.

Това показват и лабораторните резултати на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Кърджали, съобщи БГНЕС.

Припомняме, че Областната дирекция по безопасност на храните, град Кърджали извърши проверка по случай за съмнение за хранително натравяне на 15 деца, които са се хранили в училищен стол в града. Столът ще бъде превантивно дезинфектиран. След това отново ще бъдат взети проби от повърхностите и инвентара в кухнята и при потвърждение на отрицателни резултати дейността му ще бъде възобновена.

МОСВ е програмен оператор на програмите БГ02 - „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“ и БГ03 - „Биологично разнообразие и екосистеми“ на ФМ на ЕИП. Бюджетът на всяка от двете програми е 9 411 764 евро, а осъществяваните по тях проекти в страната са 38. 12 са насочени към опазване на водите и управление на риска от наводнения, а 26 са за картиране на различни екосистеми, оценка на екосистеми услуги, и проучване на инвазивни видове. Проектите се изпълняват от 71 бенефициента, с участието на международни партньори.

„Доброто програмиране, капацитетът на програмния оператор и на бенефициентите, както и ефективното партньорство са условия, за да бъде една програма успешна“, каза пред гостите на форума Атанаска Николова. Тя изрази увереност, че и през следващия програмен период на ФМ на ЕИП опазването на околната среда и устойчивото управление на природните ресурси ще бъдат сред приоритетите, а със съвместни усилия ще се постигнат значими резултати в полза на природата и хората.

Предложения за следващия програмен период, каза Силвия Рангелова, ръководител на Програмния оператор. По думите й научените уроци при реализацията на проектите в настоящия програмен период са добра база за надграждане и постигане на високи цели.

В рамките на двудневния форум чуждестранните гости посетиха ВЕЦ „Рила“ и яз. „Огняново“ и се запознаха с резултатите по проекти за оценка на въздействието на ВЕЦ върху речните екосистеми, и за наблюдение и превенция на навлизане на инвазивните видове. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници