Обвиниха бившия ректор на МУ в София в неизгодни сделки

Обвиниха бившия ректор на МУ в София в неизгодни сделки
http://trud.bg/
A A+ A++ A

 

Прокуратурата обвини бившия ректор на Медицинския университет-София за сключване на неизгодни сделки. На Ваньо Митев е постановена гаранция в размер на 20 000 лв. 

А от Министерството на образованието и науката поискаха запориране на сметките на университета, пише Нова телевизия. 

Припомняме, че Софийска градска прокуратура привлече в качеството му на обвиняем Ваньо Митев, бивш ректор на Медицински университет – София, за това че, като длъжностно лице при условията на продължавано престъпление с 5 деяния, е сключил неизгодни сделки, от които са произлезли вреди за Университета в размер на 276 908 лв.

Обвиненията са, че е правил неизгодни сделки с обучение на чуждестранни студенти и раздавал съмнителни хонорари на себе си и на свои роднини.  

Дотук се стигна, след като експерти на Министерството на образованието влязоха в Медицинския университет в София и откриха десетки нарушения, извършени при управлението на Ваньо Митев. Сред тях закупуването на скъп автомобил за 180 000 лева, както и обществени порйчки, насочвани към конкретни фирми. Също така се оказа, че обучението на студенти в чужбина е незаконно. 

Междувременно, досегашният ректор на Медицинския университет проф Вихра Миланова беше отстранена от ръководството. Все още не е ясно дали това е станало по легитимен начин. А в МОН вече три дни чакат да получат документите на новия ректор на Медицинския университет Виктор Златков. Затова от образователното ведомство са поискали съдействие от полицията и прокуратурата, както и от финансовото министерство, което се очаква да запорира сметките на университета. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »