НАТО: Русия е най-важният ни съсед и не трябва да го изолираме

НАТО: Русия е най-важният ни съсед и не трябва да го изолираме
Europe.bg
A A+ A++ A

 

Русия и НАТО не се намират в състояние на Студена война помежду си, но и някогашното партньорство между тях вече го няма. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за италианското издание „Стампа“.

„Ние не се намираме в състояние на Студена война, но и предишното партньорство, върху което работихме в продължение на години, го няма. В момента ние имаме безпрецедентни отношения. Нашата формула е „отбрана и диалог“, а не „отбрана или диалог“, каза Столтенберг, информира БГНЕС.

По думите му един силен Алианс служи, не за да провокира война, а да я предотвратява. „Затова е важно да не увеличаваме напрежението. Дотогава НАТО твърдо и последователно ще се придържа към избраната си линия, ще е възможно да продължим диалога с Русия – нашият най-важен съсед, който при никакъв случай не трябва да бъде изолиран“, допълни Столтенберг.

По думите му той не вижда и съществуването на особен риск за съюзниците в Алианса. „Има терористична заплаха, но не и военна“, заяви генералният секретар.

По отношение на ситуацията в Сирия Столтенберг посочи, че е важно да се намали напрежението. „Длъжни сме да отстояваме своята (позиция – бел. ред.), но и да сме ясни, че не желаем никакви сблъсъци“, каза той.

В интервюто генералният секретар заяви още, че е дошло време за увеличаване на разходите за отбрана, които досега само намаляват. Той допълни също, че разполагането на натовски батальони по източните граници на съюза представлява „ограничен“ отговор на действията на Русия, която по думите му се опитва да демонстрира своята постоянно увеличаваща се военна мощ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"