Във Вселената има десет пъти повече галактики отколкото учените мислеха досега

Във Вселената има десет пъти повече галактики отколкото учените мислеха досега
http://lfly.ru/
A A+ A++ A

 

Във Вселената има около 2000 милиарда галактики, тоест "десет пъти повече" отколкото учените мислеха досега, съобщи международен екип от астрономи в проучване, публикувано в четвъртък.

През последните години астрономите смятаха, че във Вселената има между 100 милиарда и 200 милиарда галактики.

Екипът на професор Кристофър Конселайс (Christopher Conselice) от Нотингамския университет във Обединеното кралство работи от много дълго време с данните от космическия телескоп „Хъбъл”, разработен от НАСА съвместно с Европейската космическа агенция, но и с данни от други телескопи, съобщава БГНЕС.

След това той старателно изгражда триизмерни изображения и екстраполира броя на галактиките от различни времена в историята на Вселената.

Колкото галактиките са по-отдалечени, толкова е по-трудно на светлината им да стигне до нас. Съвременните телескопи могат да ни дадат възможност „да видим”, макар и частично, едва 10% от галактиките.

"Учудващо е, че 90% от галактиките в Космоса трябва все още да се издирват”, казва Кристофър Конселайс. "Кой знае какво ще открием, когато ще бъдем в състояние да изучим тези галактики с новото поколение телескопи?", се пита той в изявление, публикувано след изследването в списанието Astrophysical Journal.

Екипът от астрономи е използвал статистически методи и си е служил с ова, което се знае за близката част от Вселената, за да предположи какво има по-нататък.

„Изследването е много интересно, дори с някои резерви за точния брой галактики”, заявява пред АФП Франсоа Амер, астроном от Парижката обсерватория и специалист по процеса на формиране на галактиките .

„Професор Конселайс е направил най-доброто, което може да се постигне в наше време. Но неговите резултати не може да се определят като „последна дума”, отсъжда астрономът.

"Това е изследване, което няма да бъде потвърдено, докато не получим телескопи гиганти, които да ни позволят да надникнем много по-добре в тези отдалечени региони", отбелязва Амер.

European Extremely Large Telescope (E-ELT, или „Европейският крайно голям телескоп“) се строи в Чили от Европейската южна обсерватория (ESO). Неговото основно огледало ще има диаметър 39 метра.

Той трябва да заработи през 2024/2025", уточнява Амер, който като учен отговаря за многопредметния спектрограф на телескопа. Този инструмент ще позволи да бъдат наблюдавани изключително далечни галактики.

Отделно Съединените щати планират да построят „Тридесетметровия телескоп” (Thirty Meter Telescope - ТМТ), който ще разполага с 30-метрово сегментирано огледало на Хаваите.

Другото, което прави изследването: то подкрепя „модния” сценарий, според който галактиките са се сформирали чрез сливане една с руга, отбелязва Амер. "В началото е имало много малки галактики и след това те се сливат, стават все по-големи и по-големи", разказва той.

"След 3 до 4 милиарда години нашата галактика, Млечният път, и Андромеда ще се срещнат и ще образуват друга галактика", отбелязва той. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"