Съдът наложи пет години затвор и глоба от 1500 лева на Т. Г. за трафик на мигранти

Съдът наложи пет години затвор и глоба от 1500 лева на Т. Г. за трафик на мигранти
Източник: ilindenpres.bg
A A+ A++ A

Осъдителна присъда от пет години „лишаване от свобода“ и 1500 лева глоба получи на втора съдебна инстанция Тошко Гогов (на 61 години), с двойно българско и сръбско гражданство, по обвинителен акт на Районна прокуратура – Сливница. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София, предаде Фокус.

Софийски окръжен съд потвърди присъда на РС – Сливница, с която подсъдимият Гогов е признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 1 и т. 3, вр. ал. 1, пр. 2, вр. чл. 18, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс – опит за незаконно превеждане през границата на страната група хора не през определените за това места, без разрешение на надлежните органи на властта.

На 03.07.2014 г., около 09.30 ч., в района на с. Калотина, на около 170 м. от гранична пирамида № 294, подсъдимият Гогов направил опит да преведе през границата на страната от Република България в Република Сърбия група от десет чуждестранни граждани с афганистански и ирански произход. Четири от тях били деца, ненавършили 14-годишна възраст. Престъпното деяние останало недовършено поради намеса на граничните власти.

Служителят на Гранична полиция, намиращ се в наблюдателен пост, забелязал група от около десет души, които се предвижвали през ливада към държавната граница на страната към съседната Сърбия. Той незабавно се насочил към тях, като им разпоредил да спрат на място и да седнат на земята, след което повикал намиращи се в района негови колеги. С тяхна помощ групата, в която се намирал и подсъдимият, била задържана.

В хода на разследването се установило, че предния ден чужденците били докарани в близост до мястото на задържането с моторно превозно средство, което аварирало. При предвижването им пеша забелязали полицейски автомобил, поради което се скрили и пренощували на открито в района, а на сутринта продължили пътя си към границата с цел нейното преминаване. Чуждите граждани били водени именно от подсъдимия Гогов - познат на полицейските служители като лице, което преминавало границата на различни места без съответните разрешения, както и срещу когото са подавани сигнали за участието му в превеждане на чужди граждани през границата на страната.

Съдът не възприема защитната теза на подсъдимия за това, че умишлено водил чужденците към мястото, на което знаел, че се намират служителите на Гранична полиция с цел да бъдат задържани, а не да преминат границата. 
Наложеното от съда наказание „лишаване от свобода“ в размер на пет години ще се изтърпява в при първоначален „строг“ режим. 

#Софийски окръжен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »