Все повече хора в Европа дават колата си под наем, когато не я използват

Все повече хора в Европа дават колата си под наем, когато не я използват
БТВ
A A+ A++ A

Ето един от алтернативните начини на придвижване, който става все по-популярен в Европа, е да дадеш под наем колата си, когато не я ползваш. Така няма нужда абсолютно всяко семейство да има автомобил. Може да се приложи и у нас, съобщи БТВ.

Семейството на Радка е голямо и обича да пътува. Тя има две дъщери на по 16 години и момче на 8 години. Четиримата често си правят екскурзии в страната за уикенда, но при последното пътуване остават неприятно изненадани.

„Ние сме голямо семейство и при нас винаги е весело. Обичаме много да пътуваме и си плануваме и уикендите, и ваканциите. Така че семейният автомобил е нещо, без което не можем. Но както и в най-добрите семейства понякога автомобилът ни предава. И тогава, както последно ни се наложи, имахме нужда от кола, сега”, разказва Радка Ганчева.

Ровейки се в интернет пространството Радка попада на платформа за споделяне и наемане на автомобили.

„Стъпките са много лесни. Отварям сайта, мога да избера откъде искам автомобил, за какъв период, и най-близката до мен дистанция, също така и какъв автомобил на мен ми е нужен. На мен ми е нужен автомобил за 3 деца”, допълни Радка.

И попада на единия от трите автомобили на Даниел. Статистиката сочи, че един семеен автомобил се ползва в едва 5% от времето, а през останалото е паркиран и неизползваем.

Тъй като тази кола не се ползва активно, Даниел е решил, че е добра идея да може да спестява допълнителни доходи и да я даде на някой, който би имал нужда.

- Не те ли притеснява това, че нещо може да се случи с твоята кола?
- Не, защото има пълна застраховка, която покрива всичко. Освен това има Пътна помощ и няма какво да ме притеснява.

А как работи самата платформа? Подобно на същата за отдаване на стаи или цели апартаменти в цял свят - ЕрБиЕнБи, тази за коли работи на същия принцип. Ако не ползвате колата си всеки ден, в дните, в които стои пред блока, вместо това, може да изкарва допълнителни пари за семейния бюджет.

„Всеки сам си определя цената на автомобила в зависимост от модела, годината на производство ...средно може да си докарате между 100, 150 и 200 евро на месец.

След срещата между собственика и потенциалния наемател се сключва договор, съответно се издава застраховка „Каско” от един от най-големите застрахователи в Европа и тази застраховка покрива почти всички рискове за автомобила.

Потенциалният наемател бива проверяван, както и собствениците на автомобили биват проверявани първо от платформата, съответно собствениците и наемателите оставят рейтинг за другата страна дали е бил добросъвестен наемател”, обясни Мирослав Михайлов - съосновател на платформата "Карамиго".

Платформата е вече успешно работеща в няколко европейски държави. И въпреки това, у нас българинът трудно преодолява бариерата на доверието.

„Доста се двоумях в началото, няма нищо положително изцяло, винаги има някакви негативи, но пресметнах, че може би 60 към 40 в полза на позитивите и затова се включих в тази идея”, каза Даниел Димитров.

Позитивите са, че както има един имот не е хубаво да го имаш и да седи, по-добре е да получаваш някакви доходи от него. Негативи, че не знаеш на кой си даваш колата. А пък нали в България мъжете много обичаме колите си, даже повече от жените.

До момента в платформата са регистрирани над 800 автомобили в цяла България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"