200 нации приеха задължителното споразумение за ограничаване на парниковите емисии в климатиците

200 нации приеха задължителното споразумение за ограничаване на парниковите емисии в климатиците
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

Приблизително 200 нации приеха в правно отношение споразумение за ограничаване на парниковите газове, използвани в хладилниците и климатиците, съобщи министър от Руанда, предава агенция Reuters, цитирана от Фокус.

Споразумението, което са приели и двете най-големи световни икономики – Съединените американски щати и Китай, разделя държавите на три групи с различни крайни срокове за ограничаване на употребата на изкуствени хидрофлуоровъглеродни (HFC) газове, които могат да са 10 хил. по-силни парникови газове, отколкото въглеродният двуокис.

В рамките на споразумението развитите страни, сред които са повечето държави от Европа, както и Съединените американски щати, се задължават постепенно да намалят употребата на въпросните газове с 10% до 2019 г. и с 85% до 2036 г.

Двете други групи развиващи се страни ще замразят нивото на употреба на вредните газове до 2024 и 2028 г. (двете групи имат различен краен срок – б.пр.), а след ще започнат да ограничават използването им. По-късният срок за започване на намаляване на емисиите парникови газове е за Индия, Иран, Ирак, Пакистан и страните от Персийския залив.

#климатиците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »