Ген.-секретарят на ООН Бан Ки Мун пристига на посещение в Хаити

Ген.-секретарят на ООН Бан Ки Мун пристига на посещение в Хаити
Източник: Ureport.bg
A A+ A++ A

Страната пострада тежко от урагана Матю. Загинаха близо 1000 души, стотици са болни от холера. Президентските избори в страната ще се проведат на 20 ноември. Първоначалната дата беше 9 октомври, но заради бедствието вотът беше отложен, предаде БНТ.

Хаити се опитва да стъпи на крака след урагана Матю. Бурята връхлетя страната на 4 октомври с ветрове със скорост 230 км/час. Над 1 400 000 хаитяни се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.

В страната се разпространява холера. На място помага френска неправителствена организация. Нейни екипи са в Анс Дено, град с 20 000 души.

"Ситуацията в болницата е такава, че няма легла за всички болни. Възрастен пациент лежи на пода и нямаме сестра, която да се погрижи за него", коментира Елимелек Елиен отАгенция за техническо сътрудничество и развитие.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова към всеобщ отговор, в помощ на страната. Събрани са едва 6 от исканите от ООН 120 милиона долара. Сред проблемите са и нападенията и плячкосването на хуманитарни конвои от нуждаещи се местни хора. Заради холерата, на места има барикади и така храната и лекарствата не стига до болниците. Хаити е най-бедната страна в западното полукълбо. Земетресение със сила 7 по Рихтер през 2010 година унищожи почти изцяло столицата. На този фон, страната ще се готви за президентски избори на 20 ноември.

#Матю

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »