Броят на мигрантите на о-в Лесбос е два пъти повече от капацитета на лагерите

Броят на мигрантите на о-в Лесбос е два пъти повече от капацитета на лагерите
Източник: БНР
A A+ A++ A

6 000 мигранти са заeли два лагера на гръцкия остров Лесбос. Броят им е два пъти повече от капацитета на центровете. С наближаването на зимата, условията за бежанците стават все по-трудни. Местните хора казват, че кризата е намалила драстично туристическия поток, предаде БНТ.

Лагерът Мория за мигранти на гръцкия остров Лесбос е в долина. Той е бивша военна база. На хълм до него купища спасителни жилетки и надуваеми лодки напомнят за кризата с бежанците. Месеци след като Европейският съюз и Турция подписаха споразумение за мигрантите, бежанците пристигат по-рядко на острова, някога в центъра на приливната вълна.

На Лесбос има два лагера, повечето мигранти са в Мория. Някои го сравняват със затвор. По принцип Мория е предназначен за определянето на търсещите убежище от тези, които ще бъдат върнати в Турция.

От Амнести интернешънъл признават, че храната, включително бебешкото мляко често са рядкост и че тоалетните са изключително мръсни. Палатките са без отопление.

След протест през септември, в лагера избухна пожар и принуди хиляди да избягат. Полицията разследва изнасилване на пакистанско момче от други пакистанци. Жените се оплакват от сексуален тормоз. Местните гърци бяха сред фаворитите за нобел за мир.

80 процента от децата мигранти в Гърция с над 15 години, 5 на сто са под 8 годишна възраст. Приоритет за тези без придружители са добри условия на живот - процесът ще отнеме година, смятат от министерството по миграционната политика.

#Лесбос #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »