Проф. Ботев: Не се предвиждат силни земетресения на територията България

Проф. Ботев: Не се предвиждат силни земетресения на територията България
Източник: novinar.bg
A A+ A++ A

За сега не се предвиждат силни земетресения непосредствено на територията на нашата страна. Това каза проф. Емил Ботев, директор сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН във връзка с регистрирано земетресение в централната част на акваторията на Черно море, намиращо се на 300 км от страната ни, предаде Фокус.

„Интензивността на това действие във Варна е от втора степен по 12 степенната скала на Медведев-Шпонхойер-Карник, която оценява единствено интензивността на въздействието на повърхността от някакъв източник, разположен някъде в пространството”, обясни проф. Ботев. По думите му тази сътресяемост е втора степен, което означава, че я усещат само свръх чувствителни хора.

„Нормалните хора започват да усещат като леко трептене 3 степен, а сградите - от 5 степен. От 6-7-ма степен започват животозастрашаващите. Във Варненско на 10 места не е усетено, което е нормално, защото земетресението се намира не на 30 км от територията на страната, а на 300, извън нея. Това е земетресение, което се намира в централната част на акваторията на Черно море и не би трябвало да има ефект дори по турското крайбрежие, което е по-близо. Земетресението е достатъчно слабо”, коментира още проф. Ботев.

„Единственото огнище, което може да въздейства от малко по-далече от територията на страната е Вранчанското огнище, в Румъния, защото там земетресенията са на много голяма дълбочина под земната кора и сеизмичните райони се разпространяват безпрепятствено до България, без да намалят енергията си”, добави той. Проф. Ботев уточни, че е трудно при земетресения извън страната да има сериозни ефекти.

#Емил Ботев #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"