Проф. Славов: Не трябва да се прекалява с референдумите

Проф. Славов: Не трябва да се прекалява с референдумите
Източник: РБК
A A+ A++ A

В България се провеждат много безсмислени референдуми. Това заяви проф. д-р Здравко Славов, преподавател по математика и статистика във Варненския свободен университет, предаде Фокус.

Той даде за пример референдума за АЕЦ „Белене”, както и този, за който ще се гласува през ноември. По думите на проф. д-р Здравко Славов не се поставят много важни и принципни въпроси, за които обществото да вземе решение. „Не трябва да се прекалява с референдумите. Ако референдумите бяха лекарството, от което може да се лекуват недъзите на съвременното демократично общество, щяха да бъдат широко популярни, но референдумите не са чак толкова популярни в света”, допълни проф. Славов.

Като пример той посочи референдума в Унгария по повод на многото мигранти, които искат да се заселят в Европа. „Референдумът нямаше никакво значение за Унгария, имаше значение да покаже на европейската администрация в Брюксел, че голяма част от населението на Унгария поддържа министър-председателя си. По принцип референдумите са добро нещо, но на практика се изкривяват”, каза още проф. д-р Здравко Славов. Според него референдумите трябва да се правят по съществени въпроси, които вълнуват всички и са разбираеми за всички.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »