Балабан: Няма пострадали при земетресението край Истанбул. Очакват вторични трусове

Балабан: Няма пострадали при земетресението край Истанбул. Очакват вторични трусове
Източник: БНР
A A+ A++ A

Заместник областният управител на Коджаели, градът който е на около 20 км. от епицентъра на земетресението от 5.2 по скалата на Рихтер, което се усети тази сутрин и в Истанбул, Дурсун Балабан съобщи, че до този момент не са установили данни за пострадали и поражения в земетресението, което разлюля в 11:19 ч. района на турското Черноморие, предаде БНР.

Той подчерта, че град Коджаели, който се намира на около 150 км. от Истанбул пострада силно при земетресението през 1999 г. "Поради това мобилизирахме екипите на местната служба за действия при природни бедствия и кризи, които обследват района и установяват дали има щети", посочи той. 

Земетресението се усети, но за кратко, в Истанбул, главно на азиатските бряг на мегаполиса. Според турски сеизмолози епицентърът е бил на дълбочина 4.7 км. в района Кандъра на Черно море, на около 150 км. разстояние от Истанбул.

От обсерваторията Кандилли посочиха, че трусът е бил с магнитуд 5.0, в Черноморски води край района на Кандъра. От правителствената служба за бедствия и кризи посочиха, че магнитудът бил 4.8 по Рихтер. Епицентърът бил в черноморски води на около 150 км. разстояние от брега и на дълбочина 4.7 км. Отговорен представител съобщи, че до момента няма постъпили данни за пострадали и поражения.

Според американската геофизична служба магнитудът е бил 5.3 по Рихтер. През последното денонощие са произлезли 18 вторични труса в района. 

Турският сеизмолог - професор Окан Тюйсюз посочи, че не се очаква по-силно земетресение от днешното. "Ние следим сеизмичните процеси в Черно море и познаваме добре района. Там няма активни разломи. Но има дълбоко натрупани утайки, които отвреме-навреме предизвикват свлачища. Смятам, че днешното земетресение е предизвикано от неизвестен нам разлом или от движения на свлачища. Не очакваме друго земетресение с по-голям интензитет, но е възможно да има по-слаби вторични трусове.

Поради отдалечеността и дълбочината на епицентъра земетресението е било усетено по-осезаемо в черноморските окръзи Коджаели, Маниса, Зонгулдак и доста слабо в Истанбул, на азиатския бряг, който е на около 180 км. Но се посочиха три различни версии за интензитета на труса: 4.8, 5.0 и 5.3 по скалата на Рихтер. 

 Според властите до момента няма регистрирани пострадали и поражения. 

#земетресени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"