Юнкер увери Борисов, че подкрепата за бежанците в Турция е в ход

Юнкер увери Борисов, че подкрепата за бежанците в Турция е в ход
Източник: Пик
A A+ A++ A
В писмо до премиера Бойко Борисов председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер уверява, че инструментът за подкрепа на бежанците в Турция е в пълно действие и променя живота на над 3 милиона души, предаде БНР.
 
С писмото председателят на Европейската комисия информира за резултатите от работата на Комисията за осигуряване на препитанието и за създаване на нормални условия за живот на бежанците в Турция. Тези дейности се финансират по Инструмента за бежанците в Турция, създаден с 2 млрд. евро от бюджетите на държавите-членки и 1 млрд. евро от бюджета на ЕС.
 
"От решаващо значение е това, финансовите средства от инструмента променят реално и осезаемо живота на над три милиона бежанци, приети от Турция", посочва в писмото си Юнкер. В края на септември е въведена Мрежата за социална закрила при извънредни обстоятелства, по която си партнират Комисията, Турският Червен полумесец и турското правителство.
 
По думите на Юнкер, това не е само най-голямата програма за хуманитарна помощ на ЕС в цялото му съществуване, а е една от най-новаторските програми от този вид. Чрез нея и с 348 млн. евро от Инструмента, един милион от най-уязвимите бежанци в Турция ще получат дебитна карта, по която ще получават ежемесечен паричен превод. 

#Бойко Борисов #Жан-Клод Юнкер #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"