Манолова обеща да сезира Конституционния съд за избирателните секции в чужбина

Манолова обеща да сезира Конституционния съд за избирателните секции в чужбина
Източник: PlovdivGlas.bg
A A+ A++ A

Утре ще сезирам Конституционния съд за избирателните секции в чужбина. Това каза омбудсманът Мая Манолова във връзка с ограничаването на изборните права на българи в чужбина, предаде Фокус.

„Направих всичко възможно още докато въпроса за гласуването на българите в чужбина беше в законодателната си фаза, да настоявам парламента да вземе решения, с които да ги улесни да гласуват, а не да ги възпрепятства. Включително отправих конкретен законопроект, който бе внесен от депутати в пленарна зала, но не беше приет. Според този законопроект трябваше да отпадне таванът от 35 секции и да се върне старият режим, който допускаше автоматично откриване на секции там, където вече са гласували българи на предни избори – над 100 души", коментира Манолова.

Във връзка с това, че предишният изборен кодекс е бил неин, Манолова заяви, че той и имал своите несъвършенства, дал е своите проблеми на избори. "Нормално е, когато се променят правилата да се решат съществуващите проблеми. За съжаление последните поправки не решиха вече съществуващите, а създадоха нови проблеми. Един от тях е свързан с гласуването на сънародниците ни в чужбина. Създаде се един режим, в който различните алинеи, текстове взаимно си противоречат. Например ал. 2, че ЦИК е длъжна да образува секция, след като са подадени повече от 60 заявления за конкретно място и ал. 5, която слага таван на секциите в определена държава”, допълни тя.

„ЦИК беше в трудна ситуация, но сега бе моментът да покаже, че е готов да изпълни функцията си като централна изборна администрация, а именно да улеснява гражданите да гласуват, а не допълнително да ги препятства”, поясни Манолова
Във връзка със снощното решение на ЦИК за това, че ще бъдат открити 301 секции в 72 държави за президентските избори и референдума омбудсманът коментира, че решението вече е факт. "ЦИК продължава, като чели да се опитва да пречи вместо да помага за лесното и честно участие на изборите в предстоящия вот. Това не е изолирано решение. Този скандален текст следва да бъде преодолян дали чрез едно смело решение на ЦИК, което не се състоя, дали чрез законодателни промени, или конституционна жалба. Готова съм с текста на конституционната жалба още в началото на август. Ситуацията е взривоопасна. Има осезателен проблем с упражняването на избирателните права на сънародниците ни в чужбина.”, обясни тя.

По думите й утре ще сезира Конституционния съд относно спорния текст от Изборния кодекс, който слага таван за разкриването на избирателни секции в чужбина. „Ще настоявам, КС да се произнесе в спешен порядък по ал. 5, текста, който ограничава възможността за гласуване на българите зад граница”, уточни Манолова.

#Конституционния съд #Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници