„Русатом Сервис“ достави уплътнения от разширен графит в АЕЦ „Козлодуй“

„Русатом Сервис“ достави уплътнения от разширен графит в АЕЦ „Козлодуй“
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

 

АО „Русатом Сервис“, част от руската държавна корпорация „Росатом“, достави на АЕЦ „Козлодуй“ партида уплътнения от разширен графит, необходими за уплътняване на фланцовите съединения на горния блок на реактор ВВЕР-1000 на централата.

С приемането на партидата от страна на АЕЦ „Козлодуй“ „Русатом Сервис“ изпълни задълженията си по договора за доставка на товара в пълен обем. Това е четвъртата партида от уплътнения от разширен графит, успешно доставена в АЕЦ „Козлодуй“.

Производител на уплътненията от разширен графит е руското предприятие АО ОКБ „Гидропресс“ (град Подолск), което е специализирано в разработване на проекти за реакторни инсталации тип ВВЕР с широк диапазон на мощност и е част от машиностроителното подразделение на Росатом – „Атомэнергомаш“.

Уплътненията от разширен графит са устойчиви към агресивни среди и радиационно излъчване, не оказват корозионно и адхезивно влияние върху детайлите на уплътнителните устройства, устойчиви са на отпускане и стареене, и са екологично чисти. Замяната на уплътненията се извършва по време на всеки планов ремонт, което обуславя нуждата на всяка атомна централа от тези материали.

Уникалното съчетание на експлоатационните свойства и техническите характеристики на уплътненията от разширен графит, каквито са широкият диапазон на работните температури и високата химична устойчивост например, осигуряват отличната им уплътнителна способност и помагат за активната им употреба за уплътняване на оборудването на реакторните инсталации: колектори на парогенератори, входни тръби на системите за управление и защита, разьоми на главната циркулационна помпа и други. Използването на уплътненията от разширен графит позволява да се намали напрегнато-деформираното състояние на уплътнителните устройства за сметка на намаляване усилието на затягане, като херметичността се запазва при всички режими на работа.

Договорът между АО „Русатом Сервис“ и АЕЦ „Козлодуй“ за доставка на уплътнения от разширен графит (четвърта партида) бе подписан на 22 април 2016 г.

„Русатом Сервис“ влиза в електроенергийното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“. Компанията предоставя на чуждестранните АЕЦ с реактори ВВЕР пълен спектър от услуги и доставки, необходими за осигуряване на експлоатацията и ремонта.

В България, Китай, Иран и Армения „Русатом Сервис“ заема лидерски позиции, като се явява основен изпълнител на дейностите по удължаване на сроковете на експлоатация, изпълнението на плановите ремонти и модернизацията на оборудването на централите. На международните пазари „Русатом Сервис“ има поръчков портфейл на стойност около 500 млн. долара.

#Русатом Сервис #Козлодуй

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »