Войници от Багдад започнаха операцията по освобождаването на Мосул от ИД

Войници от Багдад започнаха операцията по освобождаването на Мосул от ИД
Източник: Ureport.bg
A A+ A++ A

В Близкия Изток започна още една мащабна военна операция срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. В ранните часове на деня бе даден старт на военната операция за освобождаването на иракския град Мосул от контрола на терористите от ИД, предаде Фокус.

Началото на офанзивата, която бе чакана седмици, ако не и месеци наред, бе обявено в телевизионно обръщение на министър-председателя на Ирак Хайдер ал Абади с думите: „Настъпи времето за победа!“. Иракският премиер се обърна към жителите на втория по големина град в страната, обещавайки им „освобождаване от насилието и тероризма на „Ислямска държава“.

След като бе даден официален старт на дългоочакваната операция по освобождаването на града от хватката на близкоизточните терористи от „Ислямска държава“, Абади поясни, че само армейски и полицейски сили на Багдад ще влязат в Мосул. „Силите, които водят освободителните операции, са смелата иракска армия и националната полиция, и те са тези, които ще влязат Мосул, не други", увери премиерът на Ирак.

Но операцията на иракската армия ще бъде подкрепена от кюрдските пешмерги. Местните сунитски милиции също ще се включат в усилията за изтласкването на джихадистите от втория по големина иракски град.

САЩ и партньорите от международната коалиция срещу „Ислямска държава“ също изразиха готовност да подкрепят Ирак в „трудната борба“ за освобождаването на Мосул, увери американският министър на отбраната Аштън Картър след началото на военната операция. „Това е решаващ момент в кампанията за трайна победа над „Ислямска държава“, заяви Картър в официално изявление. „Ние сме уверени, че иракските ни партньори ще надвият нашия общ враг, и ще освободят Мосул и останалата част на Ирак от омразата и жестокостта на „Ислямска държава“, допълни американският военен министър.

И макар бойните действия едва да започват, опасенията за мащаба на кръвопролитията вече са налице. Началото на операцията се чака вече седмици наред, и ако битките с „Ислямска държава“ за Фалуджа и Рамади са показателни, то борбата за Мосул също ще бъде ожесточена.

Заместник-генералният секретар на ООН за хуманитарните въпроси и спешната помощ Стивън О’Брайън изрази сериозна загриженост за цивилното население в иракския град Мосул, след като от Багдад дадоха сигнал за начало на военната операция.

„Изключително загрижен съм за сигурността на до 1,5 млн. души, живеещи в Мосул, които може да бъдат засегнати от военните операции за превземането на града от „Ислямска държава“, заяви британецът, предупреждавайки, че „семействата са в сериозен риск от попадане под кръстосан огън или като мишени на снайперистите“.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) призова всички участващи в операцията да разграничават цивилните лица от военните цели. „Хората, които не участват в конфликта, трябва да бъдат защитени; също така и гражданските сгради като училища, болници и домове трябва да бъдат под защита. Страните в конфликта трябва винаги да помнят и да виждат разликите между тях и военните обекти“, заяви Сара Ал Завкари от иракското представителство на МКЧК.

Хуманитарната ситуация в Ирак остава крайно сложна: в страната има повече от три милиона разместени лица. „След като започне операцията в Мосул, очакваме стотици хиляди да напуснат града. Броят им може да достигне милион. Това е сериозно число и всички тези хора се нуждаят от предмети от първа необходимост: кръв, храна, вода, медикаменти“, предупреди Сара Ал Завкари. Все пак тя увери, че МКЧК „има продоволствия и предмети от първа необходимост за почти 300 хил. души“.

#Мосул #Хайдер ал Абади #Багдад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »